Cupcake eclairs

Foto Cathy Van de Moortele
Voor wie niet zo vertrouwd is met het maken van soezendeeg: deze cupcakes vind je vast net iets makkelijker. We vullen ze ook met pasteibakkersroom en werken ze af met heerlijke chocoladeganache. Deal?

Wat hebben we nodig:
  • 170 ml melk
  • 25 gr vanillebloem
  • 30 gr kristalsuiker
  • 1 eierdooier
  • enkele druppels vanille essence
  • snuifje zout
  • 100 gr boter, op kamertemperatuur
  • 2 eieren
  • 210 gr patisseriebloem
  • 150 gr kristalsuiker
  • 12 gr bakpoeder
  • snuifje zout
  • 115 ml melk
  • enkele druppels vanille essence
  • 75 ml slagroom
  • 115 gr BLOC chocolade, grof gehakt
  • 1 koffielepel boter, op kamertemperatuur
Hoe gaan we te werk:
  • Maak eerst de pasteibakkersroom: Meng de melk met de vanillebloem en de suiker met een garde.
  • Breng dit mengsel aan de kook en roer goed tot je een dikke pudding krijgt.
  • Zet de pot van het vuur en klop de eierdooier door de pudding.
  • Voeg de vanille en het zout toe en klop een laatste keer. 
  • Dek de pudding af met plastic folie, rechtstreeks op de pudding, en laat hem helemaal afkoelen.
  • Maak nu het beslag voor de cupcakes en verwarm de oven voor op 175°C.
  • Klop de boter op met de eieren. Het mengsel zal niet helemaal homogeen zijn, maar dat komt later wel weer goed.
  • Meng de bloem met de suiker, het zout en het bakpoeder.
  • Voeg afwisselend droge ingrediënten toe aan het eierbotermengsel en wissel af met de melk.
  • Meng alles door elkaar, maar overmix niet, of je cupcakes zullen taai worden.
  • Zet 12 muffinpapiertjes klaar in muffinvormen en verdeel er het beslag over. Ik gebruik hiervoor een roomijsschep.
  • Bak de cupcakes 20 min of tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Laat de cupcakes volledig afkoelen op een taartrooster.
  • Maak nu de ganache.
  • Verhit de room. Giet de room over de chocolade en laat het geheel even staan.
  • Roer de chocolade glad met de room. Voeg de boter toe en laat die smelten in de chocolade.
  • Maak een gat in de bovenkant van elke cupcake, zodat je ruimte hebt om de pudding erin te spuiten. Voor dit doel heb ik vanuit Amerika een "plunger" besteld, waarmee je het gat in de cupcakes maakt en ruimte maakt voor een vulling.
  • Breng de pudding over in een spuitzak met een glad spuitmondje en spuit de cupcakes op.
  • Doop de bovenkanten van de cupcakes in de chocoladeganache en laat ze drogen op een rooster. Je kan de ganache ook op de cupcakes lepelen en voorzichtig verspreiden.
TIP:

Je kan de cupcakes ook horizontaal doorsnijden en vullen zoals een echte eclair.
Je kan de kristalsuiker in dit recept vervangen door Ellphi suikervervanger, voor dezelfde hoeveelheden. Ik heb dat hier ook gedaan. Ellphi moet altijd eerst gemengd worden met droge ingrediënten, voor je er natte aan toevoegt, om klonteren tegen te gaan.

Reacties