Gepocheerd eitje
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- scheutje azijn
- zout
- 1 ei, kakelvers
- 1 snede brood
- Breng een steelpan met water aan de kook.
- Breng het water net van het kookpunt af door het vuur iets te verminderen.
- Hou het water op deze temperatuur en doe er wat azijn (1 eetlepel ongeveer) en een snuifje zout in.
- Hang een zeefje boven een kommetje en breek het ei voorzichtig in het zeefje. Eiwit bevat 2 componenten: vloeibaar eiwit en een stugger, dikker gedeelte. Door het vloeibare gedeelte te laten weglopen door het zeefje, heb je geen uitlopers straks aan je gepocheerd ei.
- Giet het vloeibare deel weg en giet de rest van het ei voorzichtig in een glaasje zonder de dooier te breken.
- Maak een draaikolk in het water met een lepel. Laat het ei voorzichtig in de kolk glijden.
- Na 1.5 min is je gepocheerd ei klaar. Je ziet dat het eiwit mooi rond de dooier zit en stevig aanvoelt. Laat het ei niet langer dan nodig in het warme water liggen.
- Schep het ei uit het water met een schuimspaan en laat die schuimspaan met het ei even rusten op een handdoek, zodat overtollig water weg kan.
- Toast het brood en serveer het met je eitje.
Pocheer telkens maar 1 ei. Haal het ei uit het water en leg het in een kom met ijswater. Ga zo verder tot alle eieren gepocheerd zijn en samen in het ijswater liggen. Ben je klaar om alle eieren te serveren? Warm ze dan even op in zacht kokend water gedurende enkele seconden.
Heb je toch nog een uitlopertje aan het ei? Trim het dan voorzichtig bij met een schaar.
Lekker met Engelse muffins en Hollandaise saus. Of bij spinaziepuree of Westvlaamse stovers.
Reacties