Cantucci

Foto Cathy Van de Moortele
Als afsluiter van een bezoekje aan Italiaans restaurant Da Gianni in Ham, kregen we een zelfgebakken Cantucci bij de koffie. Ik dacht meteen: oh, leuk, biscotti! Maar de gastvrouw corrigeerde me meteen en zij dat het Cantucci waren. Ik ben nog steeds op zoek naar het verschil tussen de twee, dus als iemand het mij kan vertellen? Misschien zijn biscotti gewoon koekjes?
Cantucci zijn koekjes in de vorm van een brood, die na het versnijden nogmaals gebakken worden tot een droog, hard koekje. De koekjes bevatten noten (amandelen of pistaches zijn populair) en ze worden vaak gedoopt in Vin Santo of koffie.

Wat hebben we nodig:
  • 200 gr patisseriebloem
  • 200 gr zelfrijzende bloem
  • 250 gr kristalsuiker
  • snuifje zout
  • zeste van 1/2 citroen
  • 3 eieren, losgeklopt
  • 175 gr amandelen
  • 1 eetlepel honing
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Meng de twee soorten bloem met de suiker, het zout en citroenzeste.
  • Voeg de eieren toe en kneed het deeg tot een vaste massa.
  • Meng de amandelen en de honing met het deeg.
  • Bestuif je werkblad met wat bloem. Verdeel het deeg in 3 delen en vorm ze tot langwerpige stokbroden.
  • Bak de "stokbroden" 15 min op de bakplaat.
  • Met een getand mes snij je de broden in schuine plakken van 1 cm dik.
  • Leg de cantucci op hun kant en bak ze nog eens 15 min tot ze droog en doorbakken zijn.
TIP:

Bewaar deze amandelkoekjes in een blikken doos.
Je hoeft geen gepelde amandelen te gebruiken. De ongepelde zijn even lekker en minder duur.
Amandelkoekjes zijn ideaal om als cadeautje te geven aan Italiëlovers.
Cantucci worden ook wel cantuccini genoemd.
Je kan de amandelen op voorhand even roosteren in de oven voor extra smaak.

Reacties