Aardappelvisburgers

Foto Cathy Van de Moortele
Een heel woord, die aardappelvisburgers. Je ziet ze wel vaker in Engeland en de US, maar bij ons te weinig gekend. Nochtans heel lekker en een leuke manier om vis te bereiden. Je kan er verschillende soorten vis voor gebruiken, zolang je er maar voor zorgt dat je de graatjes allemaal verwijdert. Gebruik lekker veel verse, groene kruiden om je burgers op smaak te brengen en kleur te geven. En het is nog eens goed voor je ook!

Wat hebben we nodig:
  • 450 gr kabeljauw of schelvis zonder vel of graten
  • 2 laurierblaadjes
  • 150 ml melk
  • 150 ml water
  • 350 gr aardappelen, geschild en in stukken gesneden
  • citroenzeste
  • verse peterselie, fijngesnipperd
  • verse bieslook, fijngesnipperd
  • peper en zout
  • 1 ei, losgeklopt
  • bloem
  • paneermeel
  • boter
Hoe gaan we te werk:
  • Leg de vis met de laurierblaadjes in een grote pan. 
  • Overgiet met de melk en het water en breng alles aan de kook.
  • Zet het vuur lager en laat de vis 4 min pocheren.
  • Zet de pan van het vuur, dek af en laat de vis 10 min verder garen.
  • Stoom de aardappelen gaar.
  • Haal de vis uit het vocht met een schuimspaan en laat hem afkoelen op een bord.
  • Pureer de aardappelen en werk ze af met citroenzeste en de groene kruiden. Kruid af met peper en zout.
  • Meng de vis voorzichtig onder de aardappelen. De vis mag niet helemaal verdwijnen: er moeten nog stukken vis terug te vinden zijn. 
  • Verdeel het mengsel in 4 en vorm er burgers van.
  • Zet 3 schaaltjes klaar: bloem, ei, paneermeel.
  • Paneer de burgers door ze eerst door bloem te halen, daarna door ei en dan door paneermeel.
  • Zet de burgers 30 min afgedekt weg in de koelkast.
  • Bak de aardappelvisburgers mooi bruin aan beide zijden in wat boter. Vergeet de zijkanten niet mee te kleuren.
TIP:

Lekker met zelfgemaakte tartaarsaus en waterkers.
Het stomen van de aardappelen zorgt ervoor dat ze veel minder vocht opslorpen en daardoor is je puree beter van textuur.
Als je bang bent dat de burgers zullen verbranden in de pan, kan je ze na het kleuren afbakken in een oven van 180°C.

Reacties