Suikerkoekjes

Foto Cathy Van de Moortele
Lekker knapperig en geschikt voor elke gelegenheid. Deze suikerkoekjes zijn populair en gewild. Maak ze voor een verjaardagsfeestje of gewoon voor bij de koffie.. Nou.. gewoon...

Wat hebben we nodig:
  • 420 gr patisseriebloem
  • snuifje zout
  • 1/2 koffielepel bakpoeder
  • 220 gr boter, ijskoud, in blokjes gesneden
  • 220 gr kristalsuiker
  • 1 ei + 1 eierdooier
  • vanille extract
  • extra suiker, liefst decoratiesuiker
Hoe gaan we te werk:
  • Meng de bloem met het bakpoeder en zout. Gebruik hiervoor een garde, zodat alles meteen ook gezeefd is.
  • Doe de bloem in de keukenrobot en voeg de boter en de suiker toe. Meng alles snel en kort.
  • Voeg het ei en de eierdooier toe, in 2x.
  • Werk af met vanille.
  • Wikkel het deeg in plastic folie en laat het 2u rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 165°C.
  • Rol het deeg uit op je werkblad, dat je lichtjes met bloem bestoven hebt.
  • Hoe dunner je het deeg uitrolt, hoe krokanter je suikerkoekje wordt.
  • Steek koekjes uit met vormpjes en breng ze over op een bakplaat die van bakpapier voorzien is.
  • Strooi op elk koekje nog wat suiker. 
  • Neem een patisserieborsteltje en smeer op elk suikerlaagje een beetje water.
  • Strooi nogmaal wat suiker op elk koekje.
  • Bak de koekjes 12 - 16 min of tot de koekjes mooi gekleurd zijn.
  • Laat ze verder afkoelen op een taartrooster.
  • Deze suikerkoekjes zijn prima geschikt om af te werken met een glazuur. In dat geval bestrooi je de koekjes niet met suiker voor ze de oven in gaan.
TIP:

Als je bakpoeder in een recept gebruikt, en je mengt die niet goed onder de bloem, dan kan je een chemische reactie opwekken. Je gebak wordt groen en smaakt niet lekker. Goed mengen is de boodschap.
Decoratiesuiker kan hoge temperaturen weerstaan en zal niet smelten tijdens het bakken. Deze suiker wordt ook gebruikt bij het maken van appelflappen.
Versier de koekjes naar eigen creativiteit.

Reacties