Baked Beans

Foto Cathy Van de Moortele
Zo vullend en hartverwarmend, zijn deze baked beans. Maak ze zelf en eet ze met een dikke snede, vers brood. Dit is zo'n typische maaltijd om klaar te maken in een pot boven een kampvuur en dan te eten met een lepel, uit zo'n ijzeren blik met handvat.

Wat hebben we nodig:
  • 1 eetlepel olie
  • 200 gr spekblokjes
  • 1 ui, gepeld en gesnipperd
  • 4 tenen look, gepeld en gehakt
  • 4 blaadjes salie, fijngesnipperd (of 1 takje rozemarijn, geritst)
  • enkele chilivlokjes naar smaak
  • peper van de molen
  • 2 eetlepels honing
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 blik gepelde tomatenblokjes
  • 450 ml kippenbouillon, heet
  • 4 blikken (van 400 gr) witte bonen, gespoeld en uitgelekt
  • verse peterselie, fijngesnipperd
  • 2 eetlepels witte azijn
  • 1 - 2 eetlepels kandijsiroop
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 160°C. 
  • Verhit de olie in een Creuset. Bak de spekblokjes lichtjes krokant.
  • Voeg de uisnippers toe en zet het vuur wat hoger. Laat de uien meebakken en roer voortdurend de bakrestjes los.
  • Voeg de look, salie, chili en peper toe. 
  • De honing en tomatenpuree roer je onder de rest. 
  • Voeg de tomatenblokjes en bouillon toe.
  • Roer de bonen door de saus en dek de pot af.
  • Zet de bonen 1u15 in de oven.
  • Is er nog teveel vocht in de pot, laat hem dan nog 15 min in de oven staan, zonder deksel.
  • Roer de peterselie, azijn en kandijsiroop door de bonen.
TIP:

Voeg enkel zout toe als je het echt nodig vindt.
Liever niet in de oven? Zet de pot dan op een heel laag vuurtje en zorg dat het niet aanbakt.

Reacties