Cottage brood

Zelf je brood bakken is zo rustgevend en het geeft je veel voldoening. Je hebt wel wat tijd nodig om het deegte kneden en het te laten rijzen. Trek er dan ook de tijd voor uit, want de kneedtijden en rijstijden moet je gewoon respecteren wil je een lekker brood kunnen bakken.
Het recept is supereenvoudig en je kan zowel witte als bruine bloem gebruiken. Deze keer heb ik gekozen voor bruine bloem, rechtstreeks gemalen in de Zandwegemolen in Brugge. Fijn gesneden, besmeerd met echte boter en belegd met enkele plakjes delicate prosciutto... hmhmhmm..

Wat hebben we nodig:
  • 15 gr verse gist of 7 gr korrelgist
  • 300 ml melk, lauwwarm
  • 450 gr broodbloem
  • snuif zout
  • 1 ei, losgeklopt
  • maanzaadjes of sesamzaadjes
Hoe gaan we te werk:
  • Los de gist op in de melk als je verse gist gebruikt. Korrelgist strooi je op de warme melk en laat je 15 min staan tot je een schuimig papje krijgt.
  • Meng de bloem met het zout en maak een kuiltje in het midden.
  • Giet het gistpapje in het kuiltje.
  • Meng alle ingrediĆ«nten met een houten lepel.
  • Kneed het deeg zeker 10 min tot het zacht en elastisch is.
  • Leg het deeg in een propere kom en dek die af. Laat het deeg 1u rijzen, of tot het in volume verdubbeld is.
  • Duw de lucht uit he deeg en kneed het deeg nog even op een werkblad met bloem.
  • Snij 1/3 van het deeg en maak er een bal van. 
  • Vorm een grotere bal van de rest van het deeg.
  • Leg de grootste deegbal op de ingevette bakplaat en borstel wat water op de bovenkant.
  • Leg de kleine deegbal op de grote en gebruik een bebloemde houten lepel (de steel) of je vinger om een gat te duwen door beide broden. 
  • Met een scherp mes maak je om de 5cm insnijdingen in zowel de grote als kleine deegbal ter decoratie.
  • Dek het brood af en laat het nog 30 min rijzen op een warme, tochtvrije plaats.
  • Het brood zal nogmaals verdubbelen in volume.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 230°C.
  • Met een silicone borsteltje strijk je het brood in met ei.
  • Bestrooi het brood met de zaadjes.
  • Bak het brood 10 min op 230°C. Verlaag de temperatuur naar 200°C en bak het brood nog 20 - 25 min.
  • Klop op de onderkant van het gebakken brood. Het moet hol klinken. Is dat niet zo, zet het brood dan nog even in de oven.
  • Laat het brood volledig afkoelen op een rooster.
TIP:

Je kan ook kleine broodjes maken van dit recept.

Reacties