Sandwich koekjes

Foto Cathy Van de Moortele
Sandwich koekjes zijn een leuke snack. Je kan ze met zoveel lekkers vullen: choco, speculoospasta, crème au beurre, nutterbutter, roomijs, fruitige vulling, ... je kan het zo gek niet bedenken. Dit is een goed basisrecept. Het deeg is heel zacht. Je moet vlug doorwerken, zodat het deeg niet te warm wordt en je geen vormpjes kan uitdrukken. Moest dat toch het geval zijn, leg het deeg dan even in de koelkast tot je het beter kan bewerken.

Wat hebben we nodig:
  • 140 gr patisseriebloem
  • 65 gr kristalsuiker
  • snuifje zout
  • 65 gr ijskoude boter, in kleine blokjes gesneden
  • 60 ml room
  • enkele druppels vanille extract
  • 1 eierdooier
  • 15 ml room
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Mix de bloem met de suiker en het zout in de keukenrobot.
  • Voeg de boterblokjes toe en pulse tot je kruimels bekomt.
  • Laat de keukenrobot verder draaien terwijl je de room en de vanille toevoegt.
  • Meng niet langer dan nodig.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak.
  • Het deeg moet zo dun mogelijk zijn.
  • Steek rondjes uit en leg ze op bakplaten die met bakpapier bekleed zijn.
  • Zet de bakplaten met de koekjes 15 min in de diepvriezer.
  • Klop de eierdooier los met de room en smeer de koekjes hier mee in.
  • Bak de koekjes 15 - 20 min, tot ze goudkleurig maar niet bruin zijn.
  • Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
  • Besmeer de helft van de koekjes met vulling en leg de andere helft erop.
  • Laat de koekjes 15 min opstijven in de koelkast.
  • Hoe langer je de koekjes bewaart, hoe zachter ze worden. Snel opeten dus.
TIP:

Niet gevulde koekjes kan je tot 4 dagen bewaren in een hermetisch afgesloten doos.
Vries de koekjes in. Gebruik hiervoor een hermetisch afgesloten diepvriesdoos. Eet de koekjes bevroren op als ijsje. Mijn favoriete manier om sandwich koekjes te eten.

Reacties