Rabarber-appeltaartjes

Foto Eva Joos
Mijn telkens terugkerende traktatie als ik op doktersbezoek ga in UZ Gent, is een knapperig verse appelflap. Heerlijk! Ik moet gewoon die appelflap hebben als ik daar ben.
De combinatie rabarber-aardbei is ook een topper en die hebben we enkele dagen terug al gehad. Maar wat dacht je van de combinatie rabarber-appel? Deze individuele taartjes (6 stuks) zijn ideaal om mee te nemen op een picknick of als dessert op het werk. Ze zullen sneller op zijn dan je verwacht...

Wat hebben we nodig:
  • 500 gr rabarberstelen, schoongemaakt en in fijne brunoise gesneden
  • 60 gr kristalsuiker (+ extra naar smaak)
  • sap van 1/2 citroen
  • 15 gr boter
  • het merg van 1 vanillestok + de stok zelf
  • 2 appelen, geschild en in grove brunoise gesneden
  • 30 gr patisseriebloem
  • 2 vellen bladerdeeg
  • ei, losgeklopt
  • grove suiker
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de rabarber met 4 eetlepels suiker, het citroensap, de boter, het vanillemerg en de vanillestok in een pan. Breng aan de kook en laat alles pruttelen tot confituurdikte. Laat de rabarber afkoelen tot kamertemperatuur. Verwijder de vanillestok.
  • Voeg de appelblokjes en bloem toe en meng goed. Is het mengsel nog te zuur? Voeg dan nog wat suiker toe.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snij zoveel mogelijk rondjes uit het eerste vel bladerdeeg. 
  • Leg de rondjes in een silicone muffinvorm met 6 vormpjes.
  • Verdeel de fruitige vulling over de bladerdeegmandjes. 
  • Rol het tweede vel bladerdeeg uit en steek 6 kleinere rondjes uit. Dek het fruit af met de kleinere rondjes deeg. Nijp de randjes goed dicht.
  • Zet de bakplaat 10 min in de vriezer of tot het deeg goed opgesteven is.
  • Smeer de taartjes in met losgeklopt ei en strooi er wat suiker over.
  • Snij een klein sleufje in de bovenkant van elk taartje zodat de stoom weg kan.
  • Bak de taartjes goudbruin in 35 min.
TIP:

Je kan ook kruimeldeeg gebruiken.
Resterende fruitmousse kan gemengd worden met yoghurt of bij roomijs gegeten worden.
Je kan ook gelijke rondjes uitsteken en de helft daarvan op bakpapier leggen. Schep op elk plakje deeg 1 eetlepel vulling en dek af met een tweede plakje deeg. Druk de deeglapjes goed op elkaar. Bak ze 20 - 25 min.

Reacties