Kip met verse abrikozen

Foto Cathy Van de Moortele
Kip met fruit vind ik altijd een winnaar. Het zoete van het fruit met het sappige van de kip en daarbij fluffy rijst.. Koop meteen een hele kip, want elk stuk van de kip is lekker en het kost minder dan dat je enkel de (drogere) kipfilets zou kopen. In het abrikozenseizoen moet je deze smakelijke steenvruchten echt in huis halen. Prima uit het vuistje, maar net zo lekker in dit recept.

Wat hebben we nodig:
  • 650 gr verse abrikozen, ontpit en gehakt
  • 50 gr kristalsuiker
  • 2 eetlepels appelazijn
  • olie
  • boter
  • 1 volledige kip, met vel, op kamertemperatuur
  • peper en zout
  • 1 grote ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 500 ml kippenbouillon
  • vers gesnipperde rozemarijn
  • 1 koffielepel kaneel
  • Tabasco naar smaak
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 240°C. Zet een ovenschotel klaar waar de kip in kan.
  • Doe de abrikozen in een kom met de suiker en de azijn. Laat de abrikozen weken.
  • Zet een pan op het vuur. Verhit wat olie en boter in de pan. 
  • Bruin de kip aan alle kanten en leg ze in de ovenschotel. Kruid met peper en zout.
  • Voeg nog wat olie en boter toe aan de pan en fruit de ui aan tot hij lichtjes begint te kleuren. 
  • Krab de bakrestjes los met een lepel en voeg de bouillon toe.
  • Voeg 2/3 van de abrikozen (met sap) bij de bouillon en de uisnippers.
  • Kruid met kaneel, rozemarijn en tabasco.
  • Giet deze saus naast de kip in de ovenschaal.
  • Verminder de ovenwarmte naar 200°C en zet de kip in de oven.
  • Laat de kip 1u20 min bakken of tot ze mooi goudbruin en gaar is.
  • Voeg de resterende abrikoosjes toe en laat de kip nog 10 min in de oven staan.
TIP:

Lekker met rijst maar ook met puree of verse frietjes.
Je kan dit gerecht perfect in een Creuset of een tajine klaarmaken.

Reacties