Draadjeskip

Foto Cathy Van de Moortele
Ik begrijp nog altijd niet goed waarom de recepten voor shredded pork/beef/chicken ons land nog niet bereikt hebben. Dit is echt festivalfood en ideaal voor feestjes in de buitenlucht. Er is wat voorbereiding aan, maar eens het gerecht klaar is, zijn er zoveel mogelijkheden en most of all: je hebt er meteen een hele voorraad van.
Deze keer gaan we voor de draadjeskip. Shredded chicken is kip die zo mals klaar gemaakt is, dat ze in draadjes uit elkaar valt. Een beetje zoals ons stoofvlees, maar dan met BBQ saus ipv bier.

Wat hebben we nodig:
  • 1.5 kg kip (dijen en filets), ontveld en ontbeend
  • olie
  • 1 grote ui, gepeld en gesnipperd
  • 2 tenen look, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 koffielepels gerookt paprikapoeder
  • 2 koffielepels zout
  • peper van de molen
  • 1 recept BBQ saus
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Gebruik huishoudrol om de kip droog te deppen.
  • Verhit een zware pot, type Creuset, en doe er een scheut olie in. Zet de warmte op medium.
  • Fruit de ui met de look gedurende enkele minuten. Voeg de paprika toe en roer alles dooreen.
  • Voeg de kip toe en meng ze met de kruiden. 
  • Kruid met zout en peper.
  • Voeg de BBQ saus toe en breng het geheel aan de kook. Verminder de warmte naar heel laag, zodat de saus pruttelt en zet dan het vuur uit.
  • Dek de pot af met het deksel en zet die in de oven. 
  • Bak de kip gedurende 90 min of tot de kip supergaar is.
  • Gebruik een tang om de kip uit de saus te halen. Met 2 vorken trek je de kip helemaal in draadjes uit elkaar.
  • Zet de pot met de saus op het vuur en breng die aan de kook. Laat de saus voor de helft inkoken.
  • Meng de kip weer met de saus.
TIP:

Heerlijk op brood of Mexicaanse tortilla's met ijsbergsla, avocado, tomaat, zure room, pijpajuintjes en nog extra BBQ saus er bovenop.
Lekker met frietjes of rijst en koolsla.
Bak een stokbroodje af en vul het met deze draadjeskip.
Je kan ook kippendijen mengen met kipfilet. Enkel kipfilet is echter te droog voor deze bereiding.
Maak zelf je BBQ saus en geniet van je kookkunsten.

Reacties