Luchtige cheesecake met bosbessen

Foto Cathy Van de Moortele
Ons lievelingsfruit: rode vruchten en dan met name frambozen, aardbeien en bosbessen. We krijgen er gewoon niet genoeg van. Vaak maken deze rode vruchten deel uit van ons ontbijt: havermout, Griekse yoghurt, rood fruit... mmmmm....
Cheesecake kan nogal zwaar en compact zijn. Dit recept gebruikt geen roomkaas, maar wel platte kaas of kwark, zoals de Noorderburen dat zo mooi kunnen zeggen. Als bodem kan je om het even welke droge koekjes gebruiken. Gebruikelijk zijn Mariakoekjes of speculoosjes. Maar wat dacht je van Amerikaanse Oreokoekjes (zonder de vulling uiteraard)?

Wat hebben we nodig:
  • 220 gr koekjes
  • 30 gr kristalsuiker
  • 70 gr boter, in blokjes gesneden
  • 500 gr volle platte kaas, op kamertemperatuur
  • 150 gr kristalsuiker
  • 1 eetlepel vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 160 ml room
  • bosbessen of ander rood fruit
  • bloemsuiker
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Mix de koekjes fijn. 
  • Voeg de suiker en de boter toe en kneed alles door elkaar met de vingers tot kruimels die als zand aanvoelen.
  • Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier. Klik de rand vast. Zorg dat het bakpapier groter is dan de vorm, zodat het papier buiten de vorm komt. Druk hierop het deeg goed aan.
  • Bak het deeg 10 min voor.
  • Mix de platte kaas en voeg beide soorten suiker toe.
  • Mix verder tot de suiker opgelost is.
  • Mix de eieren door de kaas en klop tenslotte de room erbij. Mix zeker 10 min.
  • Giet de vulling in de vorm.
  • Omwikkel de taartvorm met aluminiumfolie, zodat er geen water in de vorm kan komen.
  • Zet de vorm in een grote ovenschotel en vul die met heet water tot aan 3/4 van de taartvorm.
  • Bak de cheesecake au bain marie gedurende 1u30 op 160°C.
  • Open de oven en laat de taart afkoelen in de oven.
  • Laat de cheesecake 2u opstijven in de koelkast.
  • Haal de taartvorm voorzichtig weg.
  • Beleg de cheesecake met fruit en bestrooi met bloemsuiker.
TIP:

Ook lekker met mandarijntjes of kiwi.
Liever geen bodem? Maak de cheesecake dan zonder de koekjes in een silicone vorm.

Reacties