Flapje ananas

Foto Cathy Van de Moortele
De appelflap kennen we allemaal: bladerdeeg gevuld met een compote van appelmoes en afgewerkt met decoratiesuiker. Wat dacht je van deze flapjes met verse ananas? Geen bladerdeeg deze keer, maar een zacht deeg van bloem, boter en... ricottakaas! Heel lekker als 4-uurtje. Uit dit recept maak je 10 flapjes.

Wat hebben we nodig:
  • 140 gr bloem
  • 115 gr boter, in blokjes
  • 115 gr ricotta
  • bloemsuiker
  • verse ananas, in kleine blokjes gesneden
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Meng de bloem met de boter in de keukenrobot. 
  • Voeg de ricotta geleidelijk aan toe.
  • Het deeg mag niet meer aan de handen kleven. Is dat wel zo, voeg dan nog wat bloem toe.
  • Weeg het deeg af en verdeel het in 10 gelijke delen. 
  • Rol elke deegbal uit tot een cirkel.
  • Smeer op de randjes wat water en leg in het midden een eetlepel ananasstukjes.
  • Vouw de flapjes dicht en nijp ze goed dicht.
  • Duw met een vork de randjes nog wat beter vast, zodat ze niet opengaan tijdens het bakken.
  • Leg de flapjes op een bakplaat met bakpapier en laat ze 15 - 20 min bakken of tot ze goudbruin zijn.
  • Bestuif de flapjes met bloemsuiker.
TIP:

Je kan de ricotta vervangen door evenveel roomkaas natuur (light).
Als je ananas nog niet heel erg rijp is, moet je misschien wel wat suiker toevoegen.
Laat de ananas na het versnijden goed uitlekken, zodat het deeg niet klef wordt.

Reacties