Empanada met spinazie en ricotta

Foto Cathy Van de Moortele
Empanada's uit Argentinië of Panzerotti uit Italië: deze lekkernij is zo leuk om te maken. Vul ze met wat jij lekker vindt. Kijk in de koelkast welke restjes je nog liggen hebt en stel een vulling samen voor jouw eigen versie.
Je hebt echt smout nodig om dit vlokkerige korstdeeg te kunnen maken. Het deeg moet na het bakken bros en krokant en vlokkerig zijn. Smout vind je ook onder de naam reuzel. Het recept is goed voor 16 empanada's.

Wat hebben we nodig:
  • 1 recept deeg voor hartige empanada's
  • boter
  • 1 teen look, gepeld en geperst
  • 1 sjalot, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 zak verse spinazie, gewassen 
  • 100 gr ricotta
  • peper en zout
  • nootmuskaat
  • 1 eetlepel pijnboompitjes, getoast in een droog pannetje
  • (paneermeel)
  • 1 ei, losgeklopt
Hoe gaan we te werk:
  • Maak het deeg volgens bovenstaand recept. Laat het deeg ingepakt 1u rusten in de koelkast.
  • Zet een grote pot op het vuur en laat hier de boter in smelten.
  • Fruit het teentje look aan met de sjalotsnippertjes. Het is niet de bedoeling dat deze kleuren.
  • Voeg de spinazie in deeltjes toe en meng alles ondereen met een tang.
  • Laat de spinazie goed uitlekken. Duw zoveel mogelijk vocht uit de spinazie, zodat het deeg straks niet klef wordt.
  • Cutter de spinazie fijn. 
  • Roer de ricotta door de spinazie en kruid met peper en zout en verse nootmuskaat.
  • Roer de pijnboompitjes door de vulling.
  • Is de vulling nog te lopend, roer er dan wat paneermeel onder.
  • Rol het deeg uit op je werkblad. Zorg voor een fijn laagje bloem, zodat het deeg niet kan blijven kleven. Probeer het deeg zo dun mogelijk uit te rollen.
  • Steek met een vormpje 16 gelijke cirkels uit. 
  • Smeer ei op de helft van de cirkel. Dit dient straks als lijm om de empanada's dicht te kleven.
  • Verdeel je vulling in 16 deeltjes en schep de vulling op de cirkels.
  • Vouw de flapjes dicht en druk heel goed aan. 
  • Zorg voor een dubbele verzegeling, door de randjes nog eens om te vouwen.
  • Leg de empanada's op boterpapier of bakpapier in de koelkast, gedurende 30 min zodat ze kunnen opstijven en vaster worden.
  • Verhit de frituurpan op 180°C.
  • Bak 2 empanada's per keer. Zorg dat ze goudbruin gebakken zijn aan beide kanten.
  • Laat ze uitlekken op een rooster en zorg dat ze zeker niet op elkaar liggen, anders wordt het deeg klef.
TIP:

Je kan deze lekkernij zowel warm als koud eten.
Empanada's kan je ook bakken in de oven. Smeer de bovenkant dan nog even in met losgeklopt ei, voor je ze in een oven van 180°C stopt. Alhoewel ik geen fan ben van gefrituurd eten, zijn gefrituurde empanada's nog altijd lekker dan de gebakken versie.

Reacties