Stoofpotje kalfsvlees
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- boter
- olie
- 1 grote ui, gepeld en gesnipperd
- 1 teen look, gepeld en gesnipperd
- 1 grote wortel, geschraapt en in rondjes gesneden
- 2 stelen selder, in maantjes gesneden
- 200 gr gerookte spekblokjes
- 400 gr kalfsvlees, in blokjes gesneden
- peper en zout
- scheut witte wijn
- 500 ml kippenbouillon
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 500 gr kerstomaatjes, ontkroond
- sambal oelek naar smaak
- 500 gr aardappelen, geschild en in gelijke stukken gesneden
- Verhit de Creuset op een medium vuur en laat de boter en olie samensmelten.
- Fruit de ui glazig en voeg de look toe. Laat die even meefruiten.
- Voeg de wortel en selder toe. Die mogen ook meefruiten.
- Strooi de spekblokjes over de groentjes en bak ze mee.
- Kruid het vlees met peper en zout en kleur het mee in de Creuset.
- Blijf goed roeren tot het stoofpotje nagenoeg droog gekookt is.
- Voeg de witte wijn toe om de pan te deglaceren en laat de saus weer inkoken.
- Voeg de kippenbouillon toe met de tomatenpuree en roer alles goed om.
- De kerstomaatjes hoef je niet door te snijden. Ze worden vanzelf zacht en zullen een mooie saus maken.
- Kruid met sambal naar smaak.
- Voeg de aardappelstukjes toe en roer nogmaals goed om.
- Laat het stoofpotje onder deksel zachtjes garen, tot de groentjes saus geworden zijn, de aardappelen gaar en het vlees uitgerafeld is.
Het aroma als je het deksel van die pan haalt... MMmmm... zo lekker.
Stoofpotjes zijn de volgende dag nog lekkerder. Geniet dubbel als je een extra hoeveelheid maakt en één deel invriest voor een volgende maaltijd.
Dit stoofpotje is ook ideaal om bij spaghetti te serveren. Laat er dan de aardappelen wel uit.
Wil je meer kleur? Werk dan af met vers gesnipperde peterselie.
Reacties