Bokkenpootjes

Foto Cathy Van de Moortele
Nog zo'n lekkere klassieker. Een bros koekje met een romige vulling en een laagje chocolade en amandeltjes...mmmm Een ideaal koekje als je eiwitten over hebt.

Wat hebben we nodig:
  • 5 eiwitten
  • snuifje zout
  • 170 gr kristalsuiker
  • 130 gr amandelpoeder
  • 55 gr bloemsuiker
  • 30 gr patisseriebloem
  • 50 gr amandelschilfers
  • het merg van 1 vanillestokje
  • 250 ml volle melk
  • 75 gr kristalsuiker
  • 25 gr vanillebloem
  • 100 gr boter, op kamertemperatuur
  • 25 gr bloemsuiker
  • 1 eetlepel Coffee Cream Liqueur
  • 180 gr BLOC chocolade, grof gehakt
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Klop de eiwitten gedeeltelijk stijf met het zout. Voeg geleidelijk aan de suiker toe en klop verder op. 
  • Meng het amandelpoeder met de bloemsuiker en de bloem. Gebruik hiervoor een garde, zodat alles meteen ook gezeefd is.
  • Schep 1 lepel amandelmengsel door de eiwitten en klop goed op. Op die manier zal je straks de rest veel beter door de eiwitten kunnen mengen.
  • Spatel de rest van het amandelmengsel voorzichtig door de eiwitten. Zorg dat je ook goed de bodem meespatelt.
  • Schep het beslag in een spuitzak met rond spuitmondje.
  • Spuit 44 staafjes van 6 cm op een bakplaat die je met bakpapier bekleed hebt.
  • Maak je vinger nat en strijk puntjes beslag plat.
  • Bestrooi de staafjes met amandelschilfers.
  • Bak de koekjes gaar en lichtbruin in 15 min.
  • Laat de koekjes nog 5 min afkoelen op de bakplaat.
  • Laat de koekjes verder afkoelen op een taartrooster.
  • Meng het vanillemerg met 225 ml van de melk, de suiker (en de oploskoffie) in een steelpan. Breng dit mengsel aan de kook.
  • De rest van de melk gebruik je om de vanillebloem op te lossen tot een glad papje. 
  • Roer dit papje onder de kokende melk en roer nog even door tot de pap indikt.
  • Laat de pudding afkoelen in een kommetje.
  • Klop de boter luchtig met de bloemsuiker. Klop er 200 gr pudding door. Voeg de likeur toe en klop nog even door. Schep de boterroom in een spuitzak. Laat de vulling even opstijven in de koelkast.
  • Spuit de helft van de koekjes op met deze botercrème en plak er een tweede koekje tegen.
  • Smelt de chocolade in de microgolf op laag wattage. 
  • Schenk 2/3 van de chocolade uit op een marmeren plaat en verspreid het met een paletmes. Vergaar de chocolade weer en herhaal dit een aantal keer tot je de chocolade weer harder ziet worden. Schraap de chocolade weer bij de gesmolten chocolade en roer door.
  • Dompel de uiteinden van de koekjes in de getempereerde chocolade en laat ze stollen op bakpapier.
TIP:

Liever geen likeur in je boterroom? Gebruik dan wat extra melk.
Geen Coffee Cream Liqueur in huis? Gebruik dan Kahlua of Tia Maria of Baileys.
Als je geen marmeren plaat hebt om de chocolade te tempereren, ga dan op volgende manier te werk: Smelt 2/3 van de chocolade au bain marie. Van zodra de chocolade helemaal gesmolten is, haal je de pan van het vuur en voeg je de resterende stukjes chocolade toe. Roer goed door, tot de saus indikt en glanst. Tempereren van de chocolade zorgt ervoor dat je chocoladelaagje mooi opstijft, glanst en krokant wordt.

Reacties