Vacherin taart

Foto Cathy Van de Moortele
Van zodra de Belgische aardbeien hun intrede maken, staan ze hier bijna elke dag in de koelkast. We hebben onze eigen plaatselijke aardbeienkweker Teerlinck in de Vlottestraat in Kaprijke, waar je altijd met een glimlach ontvangen wordt. Na de aankoop van de verse aardbeitjes, moest ik wel met een recept op de proppen gekomen. Het is een vacherin taart geworden. Lijkt een beetje op een pavlova. Hij ziet er heel leuk en posh uit. Niet de makkelijkste taart om te snijden, maar wie geeft daarom? Als hij maar lekker is!

Wat hebben we nodig:
  • 200 gr eiwit (7-8 eiwitten)
  • 400 gr kristalsuiker
  • 200 gr witte chocolade
  • 600 ml slagroom
  • 2 zakjes klopfix
  • 50 gr kristalsuiker
  • 1 kg aardbeien, schoongemaakt en in vieren gesneden
  • bloemsuiker
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 80°C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Op dat papier teken je met stift 3 gelijke cirkels van 24 cm doorsnede (gebruik als mal een bakvorm). Draai het papier om, zodat de stift niet in aanraking komt met de meringue.
  • Klop de eiwitten half op.
  • Voeg een deeltje van de suiker toe en klop verder op. Voeg telkens meer suiker toe, tot je een stevig en glanzend schuim bekomt.
  • Spuit op elke cirkel een plak meringue. Neem hiervoor een spuitzak met een glad spuitmondje en spuit spiralen, te beginnen in het midden. Zorg voor een stevige hand, zodat de plakken mooi effen en gelijkmatig zijn.
  • Heb je nog meringue over? Spuit er kleine rondjes van, die je dan kan gebruiken als versiering op je taart.
  • Droog de meringue 3 - 4u in de lauwe oven. Laat ze overnacht verder drogen zonder de deur van de oven te openen (leg de oven wel af).
  • Smelt de witte chocolade voorzichtig in de microgolf op een laag wattage.
  • Bestrijk de onderste plak aan één zijde met de gesmolten chocolade. De middelste laag en de bovenste laag krijgt aan beide kanten chocolade. De chocolade zorgt ervoor, dat de meringe mooi knapperig en bros blijft. Laat de chocolade opstijven.
  • Klop de slagroom half op met de klopfix. Voeg de suiker toe en klop verder tot een stevige room.
  • Leg de eerste plak meringue op een taartschaal, met de chocolade naar boven. Spatel 1/3 van de slagroom op de meringue en strijk hem mooi glad met een paletmes. Beleg de room met aardbeien.
  • Leg hierop een plak meringue die aan beide kanten met chocolade bestreken is. Druk goed maar voorzichtig aan, zodat je de meringue niet breekt.
  • Besmeer opnieuw met slagroom en werk af met aardbeien.
  • Leg de derde plak meringue op de aardbeien en druk goed aan.
  • Smeer de rest van de slagroom op de meringue en werk af met nog meer aardbeien en de extra rondjes meringue.
  • Bestuif de taart net voor het serveren met bloemsuiker.
TIP:

Je kan de meringue ook met donkere chocolade bestrijken, maar dan zie je dat wel duidelijk. De chocoladesmaak is ook meer uitgesproken met donkere chocolade als met witte.
Maak de slagroom niet te zoet. Er zit al suiker genoeg in de meringue, dat je wat tegengewicht moet krijgen.
De Klopfix zorgt ervoor, dat de slagroom goed stevig blijft en niet inzakt.
Bouw de taart niet te lang op voorhand op. Het is best om ze eigenlijk kort na het samenstellen te serveren.
Er is geen deftige manier om een Vacherin taart aan te snijden. Maak je er dan ook niet druk in.

Reacties