Pasta met gerookte zalm en witte asperges

Foto Cathy Van de Moortele
Er zijn van die dagen waarop je echt niet veel tijd hebt om een maaltijd in elkaar te flansen. Weersta de verleiding om dan maar bij de traiteur dagschotels af te halen. Basisingrediƫnten in huis hebben, is altijd een goed idee. Er moet gewoon altijd pasta in je kast staan en een pakje of twee gerookte zalm in de koelkast is een mooi begin van een maaltijd.

Wat hebben we nodig:
  • 300 gr spaghetti
  • snuifje zout
  • handjevol pijnboompitjes, droog getoast
  • 2 eetlepels olie
  • 1 sjalot, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 teentjes look, gepeld en fijngesnipperd
  • een scheut droge, witte wijn
  • 200 ml (light) room
  • het sap van 1/2 citroen
  • citroenzeste van 1 citroen
  • vers gesnipperde dille, bieslook of peterselie
  • 1 bundel witte asperges, geschraapt
  • 200 gr + 50 gr gerookte zalm, in hapklare stukjes gesneden
  • draai van de pepermolen
Hoe gaan we te werk:
  • Kook de pasta beetgaar in gezouten water.
  • Verhit ondertussen een pannetje en laat de olie warm worden. Fruit de sjalot glazig en voeg de look toe. 
  • Wanneer ook de look zijn warmte opgenomen heeft, mag de wijn, het citroensap en de helft van de citroenzeste erbij.
  • Zet de warmte wat hoger en laat de saus voor de helft inkoken.
  • Kook de asperges ondertussen gaar in ruim, gezouten water. Laat ze uitlekken en snij ze in stukken.
  • Voeg de room toe aan de saus en laat die even goed doorwarmen.
  • De beetgare pasta mag bij de saus. Voeg 200 gr van de zalm toe, samen met de asperges.
  • Strooi de pijnboompitjes over de pasta en werk af met de verse kruiden en de rest van de citroenzeste. Strooi de rest van de zalmsnippers over je gerecht.
  • Maal wat verse peper over je gerecht en serveer met een kruidige salade.
TIP:

Liever geen room in je gerecht? De saus op zich is zo ook al lekker!
Hou altijd wat kookvocht van de pasta apart, wanneer je de pasta afgiet. Als je saus iets te droog is, dan voeg je wat van het kookvocht toe. Dankzij de zetmelen die de pasta achterliet, helpt dit ook om een gebonden sausje te bekomen.

Reacties