Oreo's!

Foto Cathy Van de Moortele
Waarschijnlijk het meest populaire koekje in Amerika: Oreo's! Dat is ook waar ik het koekje leerde kennen. Ondertussen zijn ze ook in België te koop. Ik zou geen kookblog schrijven om dan koekjes te kopen, toch? Vandaar deze home made versie van dit zalige chocolade koekje met romige vulling.... Doop ze in melk of draai ze van elkaar los om de vulling met je tong weg te likken.. hmhmhm....

Wat hebben we nodig:
  • 420 gr patisseriebloem
  • 70 gr pure cacao
  • 15 gr natriumbicarbonaat
  • 6 gr bakpoeder
  • snuifje zout
  • 55 gr BLOC chocolade, grof gehakt
  • 115 gr boter, gekoeld en in blokjes gesneden
  • 80 gr Crisco
  • 200 gr kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 285 gr bloemsuiker
  • 30 ml ahornsiroop
  • 30 ml melk
  • 1 eetlepel Crisco
  • 1 koffielepel vanille essence
Hoe gaan we te werk:
  • Zeef de bloem met de cacao, natriumbicarbonaat, bakpoeder en zout.
  • Smelt de chocolade en laat ze lichtjes afkoelen.
  • Mix de boter met de Crisco en de suiker tot een romig mengsel. Voeg de eieren één voor één toe en mix alles tot een mooi mengsel.
  • Mix de afgekoelde chocolade door het beslag tot een homogeen mengsel.
  • Voeg de droge ingrediënten toe en mix tot een zacht deeg.
  • Maak 2 gelijke delen van het deeg en wikkel ze in plastic folie. Laat het deeg 1u rusten en opstijven in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 190°C. Bekleed twee bakplaten met bakpapier of gebruik silicone matjes op een rooster.
  • Rol 1 deel deeg uit op een bebloemd werkvlak. Met een rond koekjesvormpje, steek je koekjes uit. 
  • Leg de koekjes op de voorbereide bakplaten.
  • Doe dit ook met de tweede schijf deeg.
  • Bak de koekjes 10 - 12 min. Ze moeten een beetje krokant zijn aan de randjes maar nog een beetje zacht in het midden. Laat ze volledig afkoelen op een rooster.
  • Om de koekjes te vullen, maken we deze roomvulling: Mix de bloemsuiker met de ahornsiroop, melk, Crisco en vanille essence.
  • Neem een koekje en lepel er 1 eetlepel vulling op. Druk een tweede koekje op de vulling en draai zachtjes de koekjes op elkaar zodat de vulling zich kan verspreiden.
  • Vul zo alle koekjes. Laat de koekjes opstijven op een taartrooster.
TIP:

Crisco is te koop bij Aveve. Het is een soort smout, maar dan vegetarisch ipv dierlijk. Het zorgt ervoor dat koekjes hun vorm blijven behouden tijdens het bakken en niet uitlopen.
Bewaar de koekjes in een hermetisch afgesloten doos, gedurende 1 week (ze zullen allang op zijn tegen dan).
Gebruik pure cacao, geen Nesquik. Nesquik is niet geschikt om mee te bakken.

Reacties