Ontbijtpannenkoekjes met ricotta

Ricotta is zo'n kaas, die zich uitstekend leent voor Italiaanse recepten. Maar eens je zo'n potje in huis haalt, merk je al snel dat er veel meer mogelijkheden zijn. Wim Ballieu verraste ons op zijn kookworkshop met deze ontbijtpannenkoekjes (die hij als dessert serveerde met zelfgemaakte karamel). Wij waren er alvast heel erg blij mee!

Wat hebben we nodig:
  • 200 gr ricotta
  • 2 eieren
  • 125 gr zelfrijzende bloem
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 125 ml melk
  • 1 eetlepel olie
Hoe gaan we te werk:
  • Klop de ricotta glad met de eieren.
  • Zeef de bloem met het bakpoeder over de eieren en klop mooi door elkaar.
  • Voeg de melk en de olie toe en mix een laatste keer.
  • Verhit een grote pan op het vuur.
  • Schep hoopjes beslag in de pan. Ontbijtpannenkoekjes hebben een diameter van zo'n 10 cm.
  • Bak de pannenkoekjes aan beide kanten, stapel ze op elkaar en serveer ze met ahornsiroop.
TIP:

Serveer wat rood fruit bij de pannenkoekjes.
Je voegt geen vetstof toe aan de pan, want er zit al olie in het beslag. De pannenkoekjes moeten droog zijn.
Ik gebruik hiervoor graag mijn grote, rechthoekige pan. Daar kunnen meteen 8 pannenkoekjes tegelijk in.

Reacties