Aardappelgratin met gerookte worst

Ideaal voor een koude winterdag. De oven verwarmt de keuken en deze schotel je maag. Gewone gekookte aardappelen zijn niet aan mij besteed, maar zo'n zalige gratin?

Wat hebben we nodig:
  • 1 eetlepel olie
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 rookworst, van het vel ontdaan, gehalveerd en in plakjes gesneden
  • 4 wortels, geschraapt, in reepjes gesneden
  • 150 gr aardappelen, geschild en in fijne plakjes gesneden
  • 300 ml melk
  • 300 ml room
  • peper en zout
  • 100 gr Emmenthaler, geraspt
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Verhit de olie in een zware pan, type Creuset. Fruit de uien met de rookworst aan en laat ze lichtbruin bakken.
  • Bedek met de worteltjes.
  • Leg de aardappelplakjes dakpansgewijs op de wortelreepjes.
  • Kook de melk met de room en giet die over de aardappelen.
  • Kruid met peper en zout.
  • Strooi de kaas over de gratin en schuif de pan 45 - 60 min in de oven.
TIP:

Poolse kielbasa doet het heel goed in dit winters recept.

Reacties