Veenbessentaartjes

Ideaal voor de aankomende feestdagen. Je vindt weer volop veenbessen (ben jij daar ook zo gek op?) in de winkelrekken. Deze zoetzure traktatie doet het geweldig in het krokantje van hazelnoot.

Wat hebben we nodig:
  • 1 zak veenbessen
  • 120 ml water
  • 400 ml vers fruitsap
  • 5 eetlepels ongezouten boter
  • 350 gr kristalsuiker
  • snuifje zout
  • 3 eierdooiers + 1 volledig ei
  • 200 gr blanke hazelnoten
  • 125 gr ongezouten boter
  • snuifje zout
  • 60 gr donkerbruine suiker
  • 140 gr patisseriebloem
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de veenbessen met het water en het fruitsap in een pan en breng die zachtjes aan de kook. Laat het fruit pruttelen gedurende zo'n 30 min. of tot de bessen openbarsten.
  • Duw het fruit door een fijne zeef en hou enkel het pulp over. Gooi de restjes in de zeef weg.
  • Zet de pulp op met de boter, de suiker en het zout. Van zodra de suiker en de boter gesmolten zijn, haal je de pan van het vuur.
  • Klop de dooiers los met het ei en voeg geleidelijk aan de compote toe. Wees voorzichtig, zodat de eieren niet gaan stollen.
  • Breng alles weer over in de pan en warm het geheel weer op tot de compote voldoende ingedikt is.
  • Zeef de compote een tweede maal.
  • Dek de compote meteen af met plastic folie, rechtstreeks op het fruit, zodat er zich geen vel vormt. Laat de compote afkoelen.
  • Maal de hazelnoten fijn in de keukenrobot, tot je zand bekomt.
  • Voeg de boter, het zout, de suiker en de bloem toe. Laat de keukenrobot zijn werk doen, tot je een samenhangend deeg bekomt. Wikkel het deeg in plastic folie en laat het een uurtje rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Neem telkens een balletje deeg en bekleed hiermee muffinvormpjes. De middenruimte blijft telkens open, want hierin komt later de veenbessenvulling.
  • Bak de vormpjes 15 - 20 min tot ze mooi goudbruin en stevig zijn. Als de bodem wat omhoog gekomen is, druk die dan zachtjes terug.
  • Laat de taartjes volledig afkoelen in de vorm en zet ze dan op een taartrooster.
  • Vul de taartjes op met de veenbessencompote en werk af met gesuikerde veenbessen of een toefje slagroom.
TIP:

Foto Lana Joos
(vulling crème patissière en rood fruit)
Foto Cathy Van de Moortele
(vulling van veenbessen/framboos, slagroom en braambes)
Gesuikerde veenbessen: verwarm 120 ml water met 120 gr kristalsuiker tot je een suikersiroop bekomt. Voeg 1/2 zakveenbessen toe aan de siroop en wentel ze helemaal om. Schep de bessen uit de pan en laat ze uitlekken op een taartrooster (leg er aluminiumfolie onder om je werkblad te beschermen). Eens de bessen helemaal koud zijn, rol ze dan door kristalsuiker en laat ze opnieuw drogen op een taartrooster.
Je moet de taartjes de dag zelf nog eten. Kan me niet voorstellen dat dat een probleem hoeft te zijn: je maakt de gesuikerde bessen, de compote en de taartjes op voorhand (bewaar de taartjes luchtdicht). Stel ze samen eens je ze wilt opdienen.
Restjes compote serveer je met Griekse yoghurt of smeer je op je boterham. Ook lekker met paté.
Dit hazelnootdeeg is een ideale bodem voor een cheesecake.
Deze taartjes zijn even lekker, als je ze vult met crème patissière en afwerkt met vers rood fruit.

Reacties