Garnaalkroketten

Een echte klassieker maar niet de gemakkelijkste bereiding. De saus mag niet te lopend maar ook niet te papperig zijn. Er moeten voldoende garnalen in zitten (tenslotte is het wel een garnaalkroket) en de korst moet knapperig zijn. Het vraagt geduld en tijd, maar ze zijn toch zo lekker...

Wat hebben we nodig:
  • 200 gr boter
  • 300 gr vloeiende bloem
  • 1 liter visbouillon, heet
  • 4 eierdooiers
  • 400 gr garnalen, gepeld
  • 230 gr Emmenthaler, in reepjes gesneden
  • peper en zout
  • bloem
  • 4 eiwitten, losgeklopt
  • paneermeel 
Hoe gaan we te werk:
  • Smelt de boter op het vuur in een grote pot.
  • Klop de bloem door de boter tot je een mooie roux bekomt.
  • Voeg de visbouillon toe en klop tot een gladde saus met een garde.
  • De eierdooiers mogen één voor één door de warme saus (niet meer koken) geklopt worden.
  • Haal de pot van het vuur weg en doe er de garnalen en de kaas bij.
  • Kruid goed af met peper en zout.
  • Stort deze vulling in een ingevette platte schaal. Dek af met plastic folie en laat alles enige tijd opstijven in de koelkast. (Ik bekleed mijn schaal volledig met folie en stort daar de vulling in. Dan kan je die zo omkeren op je snijplank en het plastic weghalen)
  • Snij de vulling in gelijke rechthoeken.
  • Kruid de bloem met peper en zout.
  • Wikkel elke kroket eerst in bloem, daarna door eiwit en als laatste door het paneermeel.
  • Leg de garnaalkroketten op een plank, dek af met plastic folie en laat ze nog een uurtje opstijven in de koelkast. (Je kan de kroketten ook meteen invriezen)
  • Zorg dat je frituurvet schoon en heet is. 
  • Frituur de kroketten en laat ze uitlekken op keukenpapier.
TIP:

In plaats van visbouillon te maken met bouillonblokjes, kan je ook visfumet zelf maken of kopen.
Je kan ook wat tomatenpuree toevoegen aan je saus.
Maak langwerpige, afgeronde kroketten of rechthoekige platte of gebruik de Ronde Decotoren van Tupperware om schijven te maken. Maar misschien gebruik jij gewoon beide handen om kleine bolletjes te rollen als aperitiefhapje?
Ik gebruik graag reepjes kaas ipv geraspte kaas in deze kroketten. Je vindt dan hier en daar nog een stukjes gesmolten kaas terug.
In dit recept wordt geen gebruik gemaakt van gelatine. De vulling is prima zoals beschreven en stijft mooi op.

Reacties