Playdough

Dit is uiteraard geen recept om op te eten, maar wel een recept om te hebben. Ooit gedacht om zelf speeldeeg te maken? Dit deeg is niet giftig. Ook niet lekker om te eten, maar je zal er alvast niet van dood gaan, moest je het wel opeten. Je weet wat er in zit en het is veilig en leuk voor de kinderen om er mee te spelen. Wijnsteenpoeder kan je kopen bij de apotheek. Je kan het ook gebruiken om eiwitten steviger mee op te kloppen en het bewaart jarenlang als je het goed afgesloten wegzet. In Amerika vind je dit product terug onder de naam Cream of tartar. Je zal het dan ook regelmatig terug zien in Amerikaanse recepten.

Wat hebben we nodig:
  • 1 kopje bloem
  • 1 kopje water
  • 2 koffielepels wijnsteenpoeder
  • 1/2 kopje zout
  • 1 eetlepel olie
  • essence zoals vanille, pepermunt, koffie, citroen, ..
  • voedingskleurstof
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de bloem met het water, wijnsteenpoeder, zout en olie in een kookpot.
  • Zet de pot op een medium vuur en roer alles door elkaar met een houten lepel tot het mooi indikt.
  • Voeg de essence en de voedingskleurstof toe. Dit is optioneel. Je kan het speeldeeg ook naturel laten.
  • Stort het deeg op een velletje boterhampapier of op een silicone mat. Laat het een beetje afkoelen.
  • Kneed het deeg met je handen dooreen.
  • Klaar!
TIP:

Bewaar het deeg in een plastic zakje en daarna in een hermetisch afsluitbare doos in de koelkast.
Mocht het deeg iets gaan uitdrogen door het kneden, voeg dan enkele druppels water toe en kneed weer goed door.
Verdeel het deeg in stukken en voeg per deel een andere smaakstof en kleurstof toe. Kies bijvoorbeeld citroenessence voor het gele deeg, mokka voor bruin deeg, vanille voor naturel deeg, pepermunt voor de groene variant,..

Reacties