Crème patissière

Foto Cathy Van de Moortele
Deze vanilleroom of pasteibakkersroom is een fijnere versie van de gewone vanillepap. Lekker om soesjes of bladerdeeggebakjes mee op te vullen. De eiwitten heb je in dit recept niet nodig. Dan heb je een excuus om nog eens pavlova te maken.

Wat hebben we nodig:
  • 500 ml melk
  • het merg van 1 vanillestokje
  • 3 eierdooiers
  • 90 gr kristalsuiker
  • 20 gr maïzena
  • 15 gr patisseriebloem
Hoe gaan we te werk:
  • Breng de melk net niet aan de kook. Zet het vuur niet te hard, zodat de melk niet overkookt.
  • Doe het vanillemerg en de stok bij de melk en laat die trekken.
  • Klop de eierdooiers los en voeg er geleidelijk aan de suiker aan toe. Mix alles samen tot een lichtgekleurde massa.
  • Zeef de maïzena met de bloem boven de ruban en klop alles door elkaar.
  • Verwijder het vanillestokje.
  • Giet een klein beetje van de warme melk bij het beslag en mix.
  • Mix nu de rest van de melk door het beslag en breng alles dan weer over in de kookpot.
  • Laat de pudding indikken op een zacht vuurtje. Pas op dat de pudding niet aanbakt. Van zodra je een grote luchtbel ziet in de pudding, is hij klaar.
  • Stort de pudding in een ovenschotel en dek meteen af met plastic folie (op de pudding zelf). Laat de pudding helemaal koud worden.
TIP:

Heb je niet graag de zwarte zaadjes van de vanillestok in je crème patissière? Zeef de melk dan voor je hem bij de ruban doet. Of gebruik vanille essence ipv vanillemerg.

Reacties