Bouillabaisse uit Kaprijke

Foto Cathy Van de Moortele
Heel lang geleden, toch meer dan 18 jaar, hadden Hubby en ik er niet beter op gevonden dat op tocht te gaan naar Le Havre, Frankrijk, met de motor. Ik was zwanger van onze oudste dochter, mijn pols zat in het gips na een operatie en het weer was al beter geweest. Maar we hebben ervan genoten. Uitgeregend en doodop met een grote kom bouillabaisse en krokant stokbrood met rouille voor onze neus.. zalig..

Wat hebben we nodig:
  • 4 eetlepels olie
  • 1 ui, gepeld en grof gehakt
  • 2 langwerpige sjalotten, gepeld en grof gehakt
  • 1 venkel, schoongemaakt, grof gehakt
  • 1 wit van prei, schoongemaakt en grof gesneden
  • 2 tenen look, gepeld
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 doosje saffraan
  • 4 tomaten, in 4 gesneden
  • 2 eetlepels provençaalse kruiden
  • 1 bouquet garni
  • 800 ml heldere visfumet
  • peper en zout
Crostini
  • 1 ciabatta brood, in 6 - 8 stukken versneden
  • olie
  • peper en zout
Voor de rouille
  • 1 rode paprika, gehalveerd en ontpit
  • olie
  • 2 tenen look, gepeld
  • 2 eierdooiers
  • zout
  • 150 ml olie
  • cayenne peper naar smaak
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • vers citroensap naar smaak
Afwerking
  • 1 grote kabeljauwfilet, in blokjes gesneden
  • 12 gamba's, gepeld en schoongemaakt
  • 250 ml room
  • Emmenthaler, geraspt
  • verse peterselie, fijngesnipperd
  • 200 gr grijze garnalen, gepeld
Hoe gaan we te werk:
  • Verhit de olie in een grote Le Creuset pot. Fruit de ui aan met de sjalotten, venkel en prei. Laat alles zo'n kleine 10 min fruiten (niet laten bruin worden) en voeg dan de look toe. Laat de look nog 2 min mee garen.
  • Doe de tomatenpuree en de saffraan bij de groenten en roer alles netjes ondereen.
  • Voeg de tomaten en de provençaalse kruiden toe, samen met de bouquet garni.
  • Overgiet de groenten met de visfumet en breng het geheel aan de kook.
  • Zet het vuur lager. Laat de soep nu zo'n 30 min sudderen. 
  • Zet de soep van het vuur en verwijder de bouquet garni.
  • Mix de soep glad.
  • Zet de soep weer op een heel klein vuurtje en laat ze 3u opstaan, onder deksel.
  • Kruid met peper en zout.
  • Leg de paprikahelften op een ovenschaal en besprenkel ze met wat olie. Rooster de paprika's 30 min op 220°C. Verwijder het vel.
  • Leg de stukjes ciabatta op dezelfde ovenschaal. Bestrijk elk sneetje met de resterende olie van de paprika's. Kruid met peper en zout.
  • Bak het brood bruin in een oven van 180°C.
  • Mix de look met de eierdooiers, de paprika en wat zout. 
  • Voeg de olie geleidelijk aan toe aan de dooiers, in een dun straaltje, zodat de mayonaise kan indikken.
  • Kruid af met cayenne peper, tomatenpuree en wat citroensap.
  • Mix de rouille nogmaals en zet ze aan de kant.
  • Warm de soep zachtjes weer op. 
  • Laat de kabeljauw en gamba's even meegaren. Dat duurt niet lang.
  • Werk af met de room.
  • Besmeer de crostini met rouille en leg er wat geraspte kaas op.
  • Schep de vissoep in mooie kommen. Leg in elke kom een crostini.
  • Werk af met vers gesnipperde peterselie.
  • Bestrooi de soep met de garnalen.
TIP:

Serveer de rest van de croustini op een schaal met een kommetje rouille erbij.

Reacties