Gratin van ham en ei

Niet meteen een combinatie waar je meteen zou aan denken, maar als je erover nadenkt, is het gewoon zo logisch. Of zoiets...

Wat hebben we nodig:
  • 50 gr vetstof
  • 50 gr vloeiende bloem
  • 500 ml melk
  • 50 gr Emmenthaler, geraspt
  • 2 koffielepels mosterd
  • 2 koffielepels citroensap
  • 2 eetlepels verse peterselie, fijngesnipperd
  • peper en zout
  • cayennepeper
  • 8 plakken ham, dik gesneden
  • 4 eieren, zachtgekookt en gepeld
  • een handvol panko
  • 50 gr Emmenthaler, geraspt
  • 2 koffielepels vetstof, gesmolten
  • cayennepeper
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Laat de vetstof smelten in een steelpannetje, tot het een licht gouden kleur heeft.
  • Voeg de bloem toe en klop de roux tot je een lichte kleur bekomt.
  • Giet de melk bij de roux en blijf kloppen tot je een dikke saus bekomt.
  • Voeg de kaas, mosterd, citroensap en peterselie toe. Kruid met peper, zout en cayenne en haal de saus van het vuur af.
  • Schik de plakken ham in een ovenschaal. 
  • Beleg met de gehalveerde eieren en overgiet alles met de saus.
  • Meng de panko met de kaas en verkruimel dit mengsel boven de saus. Druppel de vetstof over deze mengeling.
  • Bestuif het geheel met cayenne.
  • Bak de ovenschotel 8 - 12 min of tot alles knapperig en bruin gebakken is.
TIP:

Je kan de ovenschotel op voorhand klaarzetten. Doe de kruimels er pas op, wanneer je hem bakt.
De mosterd geeft extra pit aan de saus.

Reacties