Verdronken eitjes

Foto Cathy Van de Moortele
Een heel eenvoudig en goedkoop gerecht. Net goed voor de dagen waarop je vlees achterwege wilt laten of voor het einde van de maand je koelkast wilt opruimen. Of gewoon: omdat het lekker is!

Wat hebben we nodig:
  • 800 gr aardappelen, geschild en gewassen
  • 30 gr vetstof
  • 150 ml melk,warm
  • peper en zout 
  • verse nootmuskaat
  • nootje vetstof
  • 1 sjalot, gepeld en gesnipperd
  • een grote zak verse spinazie, gewassen en uitgelekt
  • 8 eieren, zachtgekookt en gepeld
  • 50 gr vetstof
  • 3 eetlepels vloeiende bloem
  • 500 ml melk
  • 150 gr emmenthaler, geraspt
  • 50 gr paneermeel
Hoe gaan we te werk:
  • Snij de aardappelen in gelijke blokjes en stoom ze gaar. Pureer ze met de boter en de melk en kruid af met peper, zout en verse nootmuskaat. Schep de aardappelpuree in een lichtjes ingeboterde ovenschaal.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Verhit een kookpot en laat een nootje vetstof smelten. Fruit het sjalotje glazig en voeg de spinazie toe. 
  • Laat de spinazie slinken. Kruid met peper en zout en vers geraspte nootmuskaat.
  • Laat de spinazie goed uitlekken en duw er met de achterkant van een lepel zoveel mogelijk vocht uit.
  • Schep de spinazie op de aardappelpuree en schik de eieren er op.
  • We maken nu de kaassaus: smelt de vetstof in een steelpan. Roer de bloem erdoor en laat ze even "meebakken". Roer de melk geleidelijk aan door de roux.
  • Voeg 2/3 van de kaas toe en meng goed met een garde zodat de kaas smelt in de saus.
  • Kruid met peper en verse nootmuskaat.
  • Giet de kaassaus over de eitjes en bestrooi met de resterende kaas.
  • Bestrooi het gerecht met paneermeel.
  • Zet de verdronken eitjes 25 min in de oven of tot het gerecht door en door warm is.
  • Laat het paneermeel mooi kleuren onder de grill.
TIP:

Verrijk de kaassaus met snippers ham of blokjes gebakken spek.
Heb je nog een doosje diepvriesspinazie zitten? Laat het dan ontdooien. Pers er zoveel mogelijk vocht uit en ga voor de rest op dezelfde manier te werk.
Je kan de spinazie nog even cutteren voor je ze in de ovenschaal overbrengt.
Vloeiende bloem is ideaal voor sauzen. Geen klontertjes meer!
De eieren zullen nog verder garen in de oven. Kook ze dus niet te hard.
Wil je het gerecht pas later eten? Laat het dan zo'n 45 min in de oven staan.

Reacties