Crumble van rood fruit
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 240 gr patisseriebloem
- 1 koffielepel kristalsuiker
- 180 gr boter (of smout), ijskoud, in stukjes gesneden
- 40 ml ijswater
- 1 kg rood fruit, gemengd en zo nodig ontdooid
- 60 gr maïzena
- 200 gr kristalsuiker
- 65 gr patisseriebloem
- 100 gr kristalsuiker
- 100 gr boter, ijskoud, in stukjes gesneden
- 50 gr havermout
Hoe gaan we te werk:
- Eerst maken we het kruimeldeeg: doe de bloem met de suiker in de keukenrobot en druk op de Pulse knop om alles kort te mengen.
- Voeg de botervlokjes geleidelijk aan toe en druk telkens op Pulse.
- Giet het ijswater door de vulopening. Misschien heb je niet al het water nodig. Van zodra het deeg een bal vormt, is het deeg klaar.
- Haal het deeg uit de keukenrobot en maak er een platte schijf van. Leg die ingepakt in folie, 30 min in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 190°C.
- Rol het deeg uit en bekleed er een taartvorm mee, die je eerst ingevet hebt.
- Prik het deeg in met een vork.
- Leg een vel aluminiumfolie op het deeg en giet er bakparels of droge bonen op.
- Bak de bodem 15 min. Verwijder de folie en de bakparels en prik blazen op het deeg door.
- Bak de bodem nogmaals 15 min.
- Maak nu de vulling: meng het fruit met de maïzena en de suiker.
- Giet de vulling op de taartbodem.
- Maak de topping: Meng de bloem met de suiker, boter en havermout in de keukenrobot.
- Leg hoopjes van de topping op het fruit.
- Vouw aluminiumfolie langs de rand van de taart, zodat de reeds gebakken korst niet zwart wordt.
- Bak de crumble 45 - 60 min in de hete oven.
- Laat de crumble even aankoelen voor je er je lepel in zet.
TIP:
Heb je geen keukenrobot? Zet ze dan op je verlanglijstje, want een keukenrobot moet je gewoon in huis halen.
Je kan zakken rood fruit diepgevroren kopen in de goedkopere supermarkten. Prima om er crumble mee te maken.
Reacties