Marokkaanse couscous

Als kind at ik al graag couscous en dan zeker met de pikante merguez worstjes uit Noord-Frankrijk. Couscous wordt normaal gaar gestoomd in 2 beurten, boven andere gerechten. Maar wij gaan hier op een iets andere manier te werk. Niet echt Marokkaans meer, maar evengoed lekker.

Wat hebben we nodig:
  • snuifje komijn
  • snuifje gemberpoeder
  • 1 kruidnagel
  • snuifje cayenne
  • 1 peul kardamom
  • snuifje koriander
  • snuifje kaneel
  • 1 eetlepel olie
  • 1/2 rode ui, gepeld en in fijne ringen gesneden
  • 1/2 paprika, ontpit en in fijne brunoise gesneden
  • 1 courgette, in fijne brunoise gesneden
  • 40 gr gouden rozijntjes
  • snuifje zout
  • 1 klein blikje kikkererwten, uitgelekt en gespoeld
  • 180 ml kippenbouillon
  • 60 ml fruitsap
  • 130 gr parelcouscous
  • klontje boter
  • verse peterselie, fijngesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Zet een pot met zware bodem op het vuur, type Le Creuset of een tajine.
  • Stamp de kruiden samen fijn in de vijzel. Rooster de kruiden in een heet pannetje tot ze hun geur vrijgeven. Pas op dat de kruiden niet verbranden.
  • Voeg de olie en uiringen toe. Laat ze zachtjes fruiten.
  • De paprika- en courgetteblokjes mogen even meebakken.
  • Roer de rozijntjes, zout en kikkererwten door de groenten.
  • Overgiet met de bouillon en het fruitsap en breng alles aan de kook.
  • Van zodra het mengsel kookt, voeg je de couscous toe. Zet het vuur uit.
  • Dek de pan af en laat de pot 5 min afgedekt staat.
  • Maak de couscous los met je vork.
  • Werk af met een klontje boter en verse peterselie.
TIP:

Lekker met krokant gebakken merguez worstjes.
Parelcouscous is iets groter dan de gewone couscous. Het zijn net kleine pareltjes en hebben nog een beetje beet.
Maak een vegetarische versie door de kippenbouillon te vervangen door groentenbouillon.

Reacties