Lekkernij uit Poperinge

Deze mazarinetaart is een echt streekproduct. In Poperinge kan je de taartjes kopen bij de bakker, maar je kan ze ook degusteren in de horecazaken op de markt. Of je maakt ze zelf natuurlijk!

Wat hebben we nodig:
  • 300 gr patisseriebloem
  • snuifje kaneel
  • snuifje zout
  • 35 gr verse gist
  • 300 ml melk, lauw
  • 6 eierdooiers
  • 200 gr boter, op kamertemperatuur
  • 25 gr donkerbruine suiker
  • 400 gr kristalsuiker
  • 6 eetlepels zoete, witte wijn
  • 330 ml water
  • 2 koffielepels kaneel
  • klontje boter
  • 2 scheuten rum
  • bloemsuiker
Hoe gaan we te werk:
  • Zeef de bloem met de kaneel en het zout.
  • Verkruimel de gist in de melk en laat het papje even staan.
  • Giet het gistpapje in een kuiltje in de bloem.
  • Strooi de bruine suiker aan de randjes.
  • Meng alles tot een mooi deeg.
  • Voeg de eierdooiers één voor één toe en meng telkens goed.
  • Voeg de zachte boter en de bruine suiker toe en meng een laatste maal tot een vast deeg.
  • Dek het deeg af en laat het 1u rijzen of tot het deeg in volume verdubbeld is.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Vet een springvorm goed in en leg het deeg in de vorm. Laat het nog 15 min rijzen.
  • Bak de taart 45 min.
  • Laat de taart even afkoelen en haal ze dan voorzichtig uit de vorm. Laat de taart helemaal afkoelen op een rooster.
  • Snij de taart horizontaal door.
  • Maak de saus die de taart begeleidt: meng de suiker met de wijn en het water. Laat dit mengsel inkoken tot een lichte siroop.
  • Voeg de kaneel, een klontje boter en de rum toe. Klop alles eens goed door.
  • Doorprik de taarthelften met een breinaald.
  • Dompel de taarthelften in de siroop en laat ze een half uurtje trekken.
  • Stapel de taarthelften weer op elkaar en serveer met de rest van de saus.
  • Werk af met bloemsuiker.
TIP:

De mazarine is het lekkerst als je ze even opwarmt en serveert met een bolletje vanille ijs.
De eiwitten vries je in, zodat je ze later kan gebruiken in pavlova.

Reacties