Amaretti koekjes
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 3 eieren, gescheiden
- 300 gr kristalsuiker
- 500 gr amandelpoeder, fijn gemalen en gezeefd
- bloemsuiker
- Klop de eiwitten tot zachte pieken. Klop ze zeker niet stijf.
- Klop de eierdooiers romig. Voeg geleidelijk aan de suiker toe en klop goed door tot de suiker opgelost is.
- Spatel het amandelmeel onder de dooiers. Behoed jezelf ervoor om het mengsel te lang te mixen. Kort mengen is lang genoeg.
- Spatel 1/3 van de opgeklopte eiwitten door het amandelbeslag, om het beslag gewend te maken aan de nieuwe textuur.
- Voeg de rest van de eiwitten toe en spatel alles zachtjes onder elkaar.
- Zet het beslag min 1u koud weg. Je mag het ook een nachtje in de koelkast laten staan.
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Rol het deeg in kleine balletjes (neem zo'n 13 gr per balletje), rol ze daarna door bloemsuiker.
- Leg de deegballetjes op het bakblik. Vlak ze niet af.
- Bak de amaretti 25 - 30 min of tot ze goudbruin zijn.
- Laat tussendoor de bakplaat afkoelen, of je amaretti zullen uitlopen.
Foto Cathy Van de Moortele
Dit recept is goed voor zo'n 70 koekjes.
Het amaretti koekje werd al gemaakt in de 18e eeuw.
Je kan ook een klein scheutje amaretto toevoegen aan het beslag, voor extra smaak.
Bak de amaretti niet té lang, want ze worden nog iets harder met afkoelen.
Reacties
je kan ze wel een tijdje bewaren in een goed afgesloten blikken trommel.