Luchtige karnemelkwafels

Foto Lana Joos
Op vroegere huwelijkslijsten stond zeker een wafelijzer. Nu zijn er niet veel mensen die er nog een in huis halen, of toch geen degelijk ijzer. Mijn Nova wafelijzer was nog een erfenis van thuis, maar is ondertussen vervangen door een identiek ijzer van het merk Frifri. Ik gebruik echter nog steeds mijn authenieke mallen, aangevuld met enkele antikleefmallen.

Foto Lana Joos

Een wafelijzer moet je kunnen omdraaien, om luchtige en krokante wafels te verkrijgen. Door het gebruik van maïzena in je recept, voorkom je dat de wafels slap worden door de stoom. Extra luchtigheid krijg je door karnemelk te gebruiken. Een vleugje amaretto in het beslag geeft net dat ietsje extra. Ben je er klaar voor?

Wat hebben we nodig:
  • 2 eieren, gescheiden
  • 475 ml karnemelk
  • 75 ml olie
  • 1 eetlepel Amaretto
  • 225 gr patisseriebloem
  • 75 gr maïzena
  • 15 gr bakpoeder
  • een snuifje zout
  • 45 gr kristalsuiker
Hoe gaan we te werk:
  • Mix de eierdooiers met de karnemelk, olie en amaretto.
  • Zeef de bloem met de maïzena, het bakpoeder en het zout.
  • Klop de eiwitten stijf en voeg geleidelijk aan de suiker toe. 
  • Giet de vloeibare ingrediënten bij de droge en spatel alles door elkaar. Er mogen nog wat klontertjes in zitten.
  • Spatel voorzichtig de eiwitten door het beslag, zodat de luchtigheid behouden wordt.
  • Dek het beslag af en zet het een uurtje in de koelkast, zodat alle ingrediënten mooi met elkaar kunnen vermengen.
  • Verhit je wafelijzer en vet het lichtjes in. Ik gebruik hiervoor een bakspray.
  • Giet een volle pollepel beslag in het ijzer en draai het zo snel mogelijk om. 
  • Laat de wafel 4 - 6 min bakken op stand 4. Als je de wafels krokanter wilt, bak ze dan nog even verder op een hoge stand.
TIP:

Probeer niet tussendoor te piepen. Je trekt alleen de wafels kapot. Als er geen stoom meer uit het ijzer komt, is je wafel klaar.
Serveer met slagroom of boter of waarom niet met vers fruit?
Deze wafels moet je meteen opeten, als je ze knapperig wilt.
Je kan ook vanille essence gebruiken ipv amaretto, maar het effect zal niet hetzelfde zijn.
Het recept is goed voor 6 wafels.

Reacties