Turkse börek

Als "goede huisvrouw" of als enthousiaste hobbykok, heb je altijd een paar pakjes diepvriesbladerdeeg in huis. Je kan er allerlei hapjes mee maken, zowel hartige als zoete. Turkse börek worden normaal gemaakt met filodeeg, maar je kan er ook bladerdeeg voor gebruiken. Het gaat iets sneller en iedereen lust het.

Wat hebben we nodig:
  • 6 vierkante velletjes bladerdeeg, ontdooid en afgedekt
  • 1 ei, gescheiden
  • 1/2 kopje feta, verkruimeld
  • vers gehakte peterselie
  • 1 eetlepel zwarte/witte sesamzaadjes
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Roer de feta glad met de peterselie en het eiwit.
  • Verdeel de vulling over de 6 plakjes bladerdeeg.
  • Vouw de flapjes dicht als een driehoek.
  • Zorg dat de randjes goed dichtkleven. Gebruik desnoods een vork om ze nog even aan te drukken.
  • Leg de flapjes op een bakblik dat je bekleed hebt met bakpapier.
  • Klop de eierdooier los en doreer elk flapje.
  • Bestrooi met de zaadjes.
  • Bak de börek goudbruin in 20 min.
  • Dien warm op.
TIP:

Wil je toch filodeeg gebruiken? Snij het deeg dan in lange repen. Leg een reep horizontaal voor je. Vet de filoreep in met gesmolten boter en leg er een tweede reep op. Vet ook die reep in en leg er nog een derde reep op. Vet deze ook in met gesmolten boter. In de linkerbenedenhoek schep je een lepel vulling. Vouw de linkerbenedenhoek naar boven, zodat je een driehoek bekomt. Neem dan de linkerbovenhoek vast en vouw de driehoek naar beneden. Ga zo door tot de reep teneinde is. Vouw het laatste randje goed dicht. Doreer de filodriehoekjes en bak ze 20 min op 180°C. (je kan de börek ook gewoon oprollen als een sigaar. Vouw de onderkant over de vulling, vouw de zijkantjes naar binnen en rol dan verder op.

Reacties