Rustiek Italiaans brood

Heerlijk genieten met dit krokante, rustieke brood uit Italië. Combineer het brood met zachte serrano ham en pittige tallegio.
Mensen die graag eten en die eten met volle zin, zijn meestal sociaal, kunnen goed communiceren met anderen, zijn opgewekt, humoristisch en positief ingesteld. Mensen die enkel eten om in leven te blijven, hebben precies minder plezier in het leven, omdat ze het mirakel niet zien in wat voeding teweeg kan brengen.

Wat hebben we nodig:
  • 15 gr verse gist
  • 270 ml water, lauwwarm
  • 400 gr tarwebloem
  • 100 gr volkoren bloem
  • 1 1/2 koffielepel zout
  • 1/2 koffielepel kristalsuiker
  • 10 ml olie
Hoe gaan we te werk:
  • Breek de gist in het water en laat het papje even staan.
  • Doe de twee soorten bloem in de kom van de Kenwood en maak een kuiltje in het midden.
  • Giet het gistpapje in het kuiltje en meng met een houten lepel.
  • Meng het deeg 1 min met de kneedhaak.
  • Voeg het zout en de suiker toe en meng nogmaals 1 min.
  • Giet de olie bij het deeg en meng nog 1 min.
  • Kneed het deeg 6 - 9 min op een iets hogere snelheid, of tot de deegbal van de kom loslaat.
  • Vet je handjes lichtjes in met olie en bol het deeg op.
  • Leg de deegbal in een licht ingevette kom en laat het deeg afgedekt een uurtje rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
  • Stort het deeg op je werkvlak en druk de lucht eruit. Verdeel het deeg in 2 gelijke delen.
  • Vorm een rond brood van het ene deeg en leg het in een rijsmandje, dat je eerst bebloemd hebt.
  • Rol het andere deeg uit tot een rechthoek. Rol het deeg strak op en leg het in een licht ingevette cakevorm.
  • Dek de broden af met licht ingevette plastic folie en leg er nog een handdoek overheen. Laat de broden nogmaals rijzen, tot ze weer in volume verdubbeld zijn.
  • Verwarm de oven op 180°C.
  • Met een scherp mesje (lame) snij je het langwerpige brood overlangs door.
  • Bestuif beide broden met wat volkoren bloem. Gebruik hiervoor een zeef. 
  • Bak de broden lichtbruin gedurende 25 min.
  • Laat de broden volledig afkoelen op een taartrooster.
TIP:

Het bestuiven met bloem zorgt voor een rustiek effect.
Bestuif de wanden van de oven met water, net voor de broden de oven in gaan. Dat zorgt voor extra knapperigheid.

Reacties