Aspergetaart met serranoham en trostomaatjes

Foto Cathy Van de Moortele
Quiches kan je warm of koud eten en met weinig ingrediënten kom je een heel eind. Deze taart lijkt wel een quiche, maar is het niet. Lekker met groene asperges en de Italiaanse toets.

Wat hebben we nodig:
  • 1 rol bladerdeeg
  • 100 gr mascarpone
  • 150 gr philadelphia natuur
  • 2 eieren
  • 40 gr Parmezaanse kaas, fijn geraspt
  • verse oregano, versnipperd
  • peper en zout
  • 20 groene aspergepunten
  • 6 trostomaatjes, gehalveerd
  • 4 plakjes Serrano ham
  • 25 gr Parmezaanse kaas, grof geraspt
  • verse oregano, blaadjes
  • 1 eierdooier, losgeklopt
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Leg het bladerdeeg zonder bakpapier in de vorm.
  • Prik met een vork de bodem in.
  • Meng de mascarpone met de philadelphia, eieren, Parmezaanse kaas en oregano.
  • Kruid met peper en zout.
  • Giet het kaasmengsel op het bladerdeeg.
  • Schik de aspergepunten, trostomaatjes (bolle kant naar boven) en Serrano ham op het kaasmengsel.
  • Werk af met de geraspte kaas en de oregano blaadjes.
  • Doreer de rand van de taart met de eierdooier.
  • Bak de taart 25 min of tot ze goudbruin is.
TIP:

Je kan de volledige asperges gebruiken, maar ik gebruikte enkel de mooie punten, tot zo'n 10 cm lang. Van de rest van de asperges maak ik aspergesoep.
Je kan ook ricotta gebruiken ipv mascarpone.
Doe wat stukjes mozzarella in het kaasmengsel.

Reacties