Volkoren brood Zandwegemolen

Foto Cathy Van de Moortele
Toen ik een zak met 5 kg volkoren bloem van de Zandwegemolen kreeg, moest ik gewoon meteen brood bakken. Het volkoren meel was heel fijn gemalen en reeds voorgemengd met tarwebloem. Dit wordt een toppertje in ons huishouden.

Wat hebben we nodig:
  • 15 gr verse gist
  • 270 ml water, lauwwarm
  • 400 gr volkoren bloem van de Zandwegemolen
  • 8 gr zout
  • 10 gr boter (of broodpasta)
Hoe gaan we te werk:
  • Breek de gist in het water en laat het papje even staan.
  • Doe de bloem in de kom van de Kenwood en maak een kuiltje in het midden.
  • Giet het gistpapje in het kuiltje en meng alles met een houten lepel onder elkaar.
  • Meng de bloem met de gist gedurende 1 min met de kneedhaak.
  • Voeg het zout toe en meng nogmaals 1 min.
  • Verdeel de boter over het deeg en meng nog 1 min.
  • Kneed het deeg nu 6 - 9 min of tot het deeg een bal vormt die loslaat van de kom.
  • Leg de deegbal in een licht ingevette kom en dek af met een douchemuts. 
  • Laat het deeg 1u rijzen op een warme plaats.
  • Druk de lucht uit het deeg en laat het deeg 20 min rusten onder een handdoek.
  • Verdeel het deeg in 2 gelijke delen.
  • Rol elke deegbal uit tot een rechthoek en rol die strak op tot 2 broden.
  • Leg de broden in de bakvormen, bestuif ze met bloem, dek ze af en laat ze nog 40 min rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.  
    Foto Cathy Van de Moortele
  • Score de broden door met een scherp mesje (lamé) een paar insnijdingen te maken. Wees creatief.
  • Dek de broden opnieuw af tot de oven klaar voor gebruik is.
  • Bak de broden 25 min en haal ze meteen uit de vormen.
  • Laat de broden afkoelen op een rooster.


TIP:

Broodpasta is een broodverbeteraar, die er voor zorgt dat je brood een betere structuur heeft en langer vers blijft. Te verkrijgen via het Gentse Bakkershuis of via Aveve.
Bloem van de Zandwegemolen, Oude Oostendse Steenweg 91, 8000 Brugge.

Reacties