Sojabrood

Foto Cathy Van de Moortele
Ik hou ervan om zelf brood te bakken. Vroeger gebruikte ik daarvoor mijn broodbakmachine (enkel om te kneden - het bakken deed ik toch liever in de oven), maar sinds ik de Kenwood heb, wordt het deeg daarin gekneed. De volgorde van de ingrediënten en de duurtijd van kneden en rijzen, moet echt wel gerespecteerd worden als je een lekker resultaat wilt.

Wat hebben we nodig:
  • 20 gr verse gist
  • 275 ml water, lauwwarm
  • 500 gr tarwebloem
  • 9 gr zout
  • 10 gr kristalsuiker
  • 25 gr boter, in vlokjes
  • een kopje sojagrit
Hoe gaan we te werk:
  • Breek de gist in het lauwwarme water en laat het papje even staan.
  • Doe de bloem in de kom van de Kenwood en maak een kuiltje in het midden.
  • Giet het gistpapje in het kuiltje en meng alles met een houten lepel.
  • Gebruik de kneedhaak om het deeg 1 min te mengen.
  • Voeg het zout en de suiker toe en meng nogmaals 1 min.
  • Voeg de boter toe en meng 1 min.
  • Kneed het deeg nu 6 - 9 min of tot het deeg van de kom loslaat.
  • Vet je handen lichtjes in met olie en rol het deeg tot een bol. 
  • Leg de bol in een licht ingevette kom en dek de kom af. Laat het deeg 20 min rusten.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoek en bestrooi het met sojagrit.
  • Vouw de rechterkant naar het midden en vouw de linkerkant erover heen.
  • Rol het deeg opnieuw uit en bestrooi het met nog meer sojagrit.
  • Vouw de rechterkant naar het midden en vouw de linkerkant erover heen.
  • Rol het deeg strak op. Bestrijk het met wat water en rol de bovenkant door de rest van het sojagrit.
  • Leg het brood met de naad naar beneden, in een licht ingevette broodvorm.
  • Dek de vorm af met licht ingevette plastic folie en laat het brood 45 min rijzen op een warme plaats of tot het in volume verdubbeld is.
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Bestuif de zijkanten van de oven met water en bak het brood 30 - 40 min of tot het mooi gebakken en gaar is.
  • Haal het brood meteen uit de vorm en laat het helemaal afkoelen op een taartrooster.
TIP:

Ik gebruik meestal Surfina bloem van de Aveve als tarwebloem. Gewone bloem uit de supermarkt is niet geschikt om brood mee te bakken, omdat er te weinig gluten in zitten.
Wil je liever geen knapperige korst? Bestrijk het brood dan onmiddellijk met gesmolten boter als het uit de oven komt.

Reacties