Mascarpone cheesecake met aardbei en citroen

Foto Cathy Van de Moortele
Cheesecake is echt comfortfood. Dit recept is zelfs haalbaar voor de minst geoefende kok. Zorg voor goede, kwaliteitsvolle aardbeien uit volle grond en romige mascarpone. Haal bio citroen in huis, want je hebt de zeste nodig in deze sublieme cheesecake.

Wat hebben we nodig:
  • 100 gr droge koekjes, fijn verkruimeld
  • 25 ongezouten boter, gesmolten
  • 250 gr mascarpone
  • 30 gr rietsuiker
  • 150 ml slagroom
  • de zeste van 1 bio citroen
  • het sap van 1/2 bio citroen
  • 300 gr aardbeien, ontkroond en gehalveerd
  • 200 gr bosbessen
  • bloemsuiker
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Zet de ring van een kleine springvorm op een bakblik met bakpapier. 
  • Meng de koekjeskruimels met de boter.
  • Verdeel de kruimels in de ring en duw ze goed aan met de achterkant van een koffielepel.
  • Bak de bodem 8 - 10 min in de oven en laat hem dan afkoelen.
  • Klop de mascarpone romig met de suiker en giet de slagroom er langzaam aan bij terwijl je verder blijft kloppen. Stop met mixen van zodra de vulling de gewenste dikte heeft.
  • Spatel de zeste en het citroensap door de vulling.
  • Bekleed de ring aan de binnenkant met halve aardbeien, door de snijkant van de aardbeien tegen de ring aan te zetten. Laat de punt van de aardbeien naar boven wijzen.
  • Maak steeds nieuwe ringen met aardbeihelften tot de vorm helemaal gevuld is met fruit.
  • Spatel de vulling over de aardbeien en gebruik een klein paletmesje om de bovenkant glad te strijken.
  • Zet de cheesecake minimum 4u in de koelkast.
  • Ontvorm de cheesecake voorzichtig.
  • Bestuif de cheesecake vlak voor het opdienen met bloemsuiker.
  • Werk af met de bosbessen.
TIP:

Zorg dat je aardbeien ongeveer dezelfde grootte hebben.
Droge koekjes: petit beurres, Maria, volkoren koekjes, ..
Je kan ook kleinere ringen gebruiken, zodat je taartjes per persoon hebt.
Je kan ook een spiegel van gesmolten chocolade over de afgekoelde taartbodem gieten, voor je de aardbeitjes plaatst.
Als de taart opgesteven is, kan je aardbeicoulis met gelatine over de taart gieten en opnieuw laten opstijven.
Wat houdt je tegen om de taart bovenaan te versieren met nog meer aardbeien, bosbessen, braambessen en frambozen? Rasp er nog wat zeste van citroen boven voor een speels effect.

Reacties