Tijgerbrood

Foto Cathy Van de Moortele
Gedurende 5 jaar heb ik als vakantiejob voor tijgerwelpen gezorgd. Dit brood heeft helemaal niets met de dieren te maken, maar dankt zijn naam aan het tijgermotief op de broodkorst. Het "tijgerpapje" zorgt dat de korst "kraakt" en een mooi motief teweeg brengt. Je kan in principe elk brood besmeren met tijgerpap. Wij vinden tijgerbrood het lekkerst met wit brood.
Het recept voor het tijgerpapje kreeg ik van een dame die ik via Facebook leerde kennen. Na enkele mislukte pogingen met een ander recept, hebben we uiteindelijk het goede recept te pakken gekregen.

Wat hebben we nodig:
  • 25 gr verse gist
  • 275 ml water, lauw
  • 500 gr tarwebloem
  • 8 gr zout
  • 75 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 ml water, net van de kook af
  • 25 gr paneermeel
  • 2 gr verse gist
  • 5 gr kristalsuiker
  • snuifje zout
  • 7 ml olie
Hoe gaan we te werk:
  • Breek de gist in het water en laat het gistpapje even staan.
  • Doe de bloem in de kom van de Kenwood en strooi het zout aan de rand.
  • Maak een kuiltje in het midden en giet het gistpapje in het kuiltje.
  • Meng alle ingrediënten tot een mooi homogeen deeg.
  • Voeg geleidelijk aan de boter toe en kneed nog 10 min verder met de kneedhaak.
  • Neem een klein balletje deeg tussen je vingers en trek het voorzichtig open. Het deeg moet bijna doorzichtig zijn, zonder dat het scheurt. Is dat niet zo, dan moet het deeg nog langer gekneed worden.
  • Maak een bal van het deeg en leg die in een licht ingevette kom. Draai de deegbal 1x om, zodat het deeg langs alle kanten een dun laagje olie krijgt.
  • Dek de kom af en laat het deeg 30 min rijzen op een warme plaats.
  • Stort het deeg op je werkvlak. Sla je vuist in het deeg en vorm het deeg tot een bal. Je hoeft het deeg niet opnieuw te kneden. Dek het deeg af met een vochtige handdoek en laat het deeg 20 min rusten.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoek. Vouw het deeg van rechts naar het midden en vouw dan de linkerkant eroverheen. Rol het deeg nogmaals uit en rol het dan strak op te beginnen van de korte kant. Knijp de naad mooi dicht en leg het brood in een ingevette broodvorm met de naad naar beneden.
  • Maak het tijgerpapje: Meng het hete water goed met het paneermeel. Laat dit mengsel lauwwarm worden en voeg dan de gist en de suiker toe. Roer alles goed door elkaar. Laat het papje een half uurtje staan. Voeg dan het zout en de olie toe. Roer nogmaals goed door.
  • Met een kwastje smeer je het tijgerpapje over de bovenkant van het brood. Het tijgerkorstje komt er, als het brood mooi boven de vorm gerezen is, zodat de tijgerpap kan scheuren.
  • Dek het brood af met een vochtige handdoek en laat het brood 20 min rijzen. 
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Smeer het brood nogmaals in met de tijgerpap.
  • Het brood kan nu een laatste keer rijzen, tot het bijna in volume verdubbeld is.
  • Bak het brood lichtbruin en gaar in 35 - 40 min.
TIP:

Haal het brood na het bakken meteen uit de vorm. Laat het helemaal afkoelen op een taartrooster, voor je het aansnijdt.
Bewaar restjes tijgerpap afgesloten in de koelkast en herbruik het de volgende dag voor een ander tijgerbrood.

Reacties