Turkse Gözleme

Het is al een hele tijd geleden, toen we tijdens onze reis in Antalya, voor het eerst gözleme gegeten hebben. Een Turkse dame zat een hele dag in kleermakerszit voor een hele grote platte pan, Turkse broodjes te bakken. Daar het hotel all inclusive was, hoefde je voor de snack niet extra te betalen. De kinderen zijn regelmatig bij de dame langs geweest en waren geboeid door haar snelle manier van handelen. Of je nu de vegetarische versie kiest met spinazie en feta of de variant met gehakt en ui: gözleme is echt comfort food.

Wat hebben we nodig:
  • 160 gr tarwebloem
  • 80 ml water, lauw
  • 1/2 koffielepel zout
  • boter, gesmolten
  • olie
  • 1/2 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 100 gr verse spinazie, gewassen
  • 50 gr fetakaas, verkruimeld
  • peper
  • 1/2 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 100 gr gehakt
  • peper en zout
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden.
  • Giet het water in het kuiltje en strooi het zout aan de zijkant.
  • Doe telkens wat bloem in het water en roer met je vingers tot het deeg samenhangt en je kan gaan kneden.
  • Kneed het deeg tot een soepel deeg.
  • Leg de deegbal in de kom en dek af. Laat het deeg 15 min rusten.
  • Verdeel het deeg in 4 gelijke delen en laat ze rusten onder een vochtige handdoek.
  • Maak nu de twee vullingen:
  • Verhit een beetje olie in een grote pan. Stoof de halve ui glazig.
  • Voeg de spinazie beetje per beetje toe en roer tot de spinazie gaar is.
  • Kruid met peper.
  • Stort de spinazie op een bord en laat de vulling afkoelen.
  • Doe opnieuw wat olie in de pan en fruit de andere helft van de ui glazig.
  • Voeg het gehakt toe en bak het rul.
  • Kruid met peper en zout.
  • Stort de vulling op een bord en laat het vlees afkoelen.
  • Rol het deeg uit tot 4 grote, dunne pannenkoeken. Het deeg moet bijna doorzichtig zijn.
  • Twee pannenkoeken zullen gevuld worden met spinazie en feta, en twee met vlees.
  • Schep op de eerste pannenkoek de helft van de spinazie. Verdeel de helft van de feta over de spinazie.
  • Vouw de linkerkant van het deeg over de vulling, daarna de rechterkant.
  • Vouw daarna de onderkant over de vulling en daar de bovenkant over.
  • Doe hetzelfde met het vlees en de andere pannenkoeken. 
  • Verhit een platte pan, zonder vetstof en zet het vuur niet te hoog.
  • Bak de gözleme aan de ene kant, tot hij licht gekleurd is. Draai de gözleme om met een spatel en bak de andere kant. Vet de bovenkant in met wat gesmolten boter.
  • Doe hetzelfde met de resterende drie gözleme.
TIP:

Op de vegetarische gözleme kan je ook nog geplette hardgekookte eieren leggen.
Voeg eens wat gebakken champignonschijfjes toe aan de spinazie-versie.

Reacties

Anoniem zei…
Even benieuwd; welk hotel was dit?
Unknown zei…
In Rixos Lares ( het hotel naast de titanic maakte ze deze ook. Ik kon ervan blijven eten