Koekjes uit Griekenland

Foto Cathy Van de Moortele
Wanneer je het huis binnenkomt en je hoort "mmmmmmm... wat is dat???", dan ben je nog eens zo blij met je zelfgemaakte koekjes. De speurende ogen door het ovenvenster, de vraag: duurt het nog lang voor ze klaar zijn...
Je hoort me al: haal die ingrediënten uit je kast, verwarm de oven alvast voor. Voor je het weet, zit je aan de koffie met een vers Grieks koulourakia koekje. De Grieken houden ervan om steeds dezelfde koekjes te maken, rekening houdend met feestdagen en seizoenen. De koekjesdoos zit altijd gevuld voor onverwachtse bezoekers. Lijkt me een fijne gedachte!

Wat hebben we nodig:
  • 90 gr boter, op kamertemperatuur
  • 90 gr kristalsuiker
  • 1 ei, losgeklopt
  • 50 ml melk, op kamertemperatuur
  • zeste van 1/2 sinaasappel
  • 375 gr patisseriebloem
  • 7 gr bakpoeder
  • 1 eierdooier, losgeklopt met een beetje water
  • sesamzaadjes
  • bloemsuiker
Hoe gaan we te werk:
Foto Cathy Van de Moortele
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Doe de boter met de suiker in de Kenwood en klop alles mooi romig met de draadklopper.
  • Voeg het ei, de melk en de zeste toe en klop alles mooi door elkaar. 
  • Voeg 100 gr van de bloem toe en meng een laatste keer.
  • Vervang de draadklopper door de K-klopper en doe de bloem en het bakpoeder bij de rest van het deeg.
  • Laat het deeg een paar minuten kneden tot je een soort playdough bekomt: soepel, zacht en homogeen.
  • Verdeel het deeg in stukjes van 25 gr en maak er balletjes van.
  • Rol elk balletje uit tot een worstje van ongeveer 22 cm.
  • Neem een worstje deeg en vouw het dubbel in een U-vorm, met de opening naar beneden. Vlecht de linkerkant over de rechterkant en ga zo door tot je een mooi vlechtje bekomt. Nijp de uiteinden samen en leg het koekje op de bakplaat met bakpapier.
  • Vlecht alle koekjes en leg ze samen op de bakplaat. De koekjes zetten niet uit tijdens het bakken. Ze mogen dus gerust wat dichter bij elkaar liggen.
  • Doreer alle koekjes met eierdooier en bestrooi ze met sesamzaadjes.
  • Bak de koekjes 10 min, draai de bakplaat en bak ze nog 10 min.
  • Laat de koekjes een beetje afkoelen en bestuif ze dan met bloemsuiker. 
TIP:

Bestrooi de koekjes met zwarte en witte sesamzaadjes. Je kan ook kiezen voor amandelschilfers.
Lust je geen zeste van sinaas? Gebruik dan eens de citroenzeste van Dr Oetker. Het is een soort gesuikerde pasta van citroen. Heel fris van smaak. Te koop bij AH.

Reacties