Waldkorn brood
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 12 gr verse gist
- 270 ml water, lauwwarm
- 250 gr Waldkorn bloem
- 250 gr tarwebloem
- snuifje zout
- 15 gr boter
- Breek de gist in het water en roer tot een glad papje. Dek het papje af en laat het schuimig worden.
- Doe de twee soorten bloem in de kom van de Kenwood.
- Maak een kuiltje in het midden.
- Giet het gistpapje in het kuiltje en meng 1 min op lage snelheid.
- Voeg het zout toe en meng nogmaals 1 min op lage snelheid.
- Voeg de boter in vlokjes toe en kneed nog 3 min op lage snelheid.
- Verhoog de snelheid een beetje en laat het deeg nu 6 - 9 min kneden.
- Haal het deeg uit de kom en laat het 20 min rusten onder een handdoek.
- Vet je handen lichtjes in en maak een mooie bal van het deeg. Leg de deegbal in een licht ingevette kom en dek af met de douchemuts.
- Laat het deeg rijzen tot het in volume verdubbeld is. Reken gerust op 1u.
- Druk de lucht uit het deeg en bol het deeg opieuw op. Dek af met een handdoek en laat het deeg 20 min rusten.
- Druk het deeg plat uit tot een rechthoek. Vouw de linkerkant naar het midden en druk goed aan. Vouw de rechterkant daaroverheen.
- Rol het deeg strak op en leg het in een licht ingevette broodvorm, met de naad naar beneden.
- Dek de vorm af met de douchemuts en laat het brood nogmaals 1u rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
- Verwarm de oven voor op 220°C.
Foto Cathy Van de Moortele - Score je brood vanboven in met een scherp mesje (lame). Dek opnieuw af en laat het brood nog even rijzen, tot de oven warm is.
- Bak het brood goudbruin in 45 min.
- Haal het brood meteen na het bakken uit de bakvorm en laat het volledig afkoelen op een taartrooster.
TIP:
Maak twee broodjes van dit deeg en bak ze iets minder lang. Je broodjes blijven langer vers en je hebt kleinere boterhammetjes.
Reacties