Waldkorn brood

Foto Cathy Van de Moortele
Met een plak jonge kaas of fijne vleeswaren, smaakt dit waldkorn brood bijzonder lekker. Ook gewoon met boter en confituur en een kopje Nespresso erbij, mag je dit brood dagelijks op tafel zetten.

Wat hebben we nodig:
  • 12 gr verse gist
  • 270 ml water, lauwwarm
  • 250 gr Waldkorn bloem
  • 250 gr tarwebloem
  • snuifje zout
  • 15 gr boter
Hoe gaan we te werk:
  • Breek de gist in het water en roer tot een glad papje. Dek het papje af en laat het schuimig worden.
  • Doe de twee soorten bloem in de kom van de Kenwood. 
  • Maak een kuiltje in het midden.
  • Giet het gistpapje in het kuiltje en meng 1 min op lage snelheid.
  • Voeg het zout toe en meng nogmaals 1 min op lage snelheid.
  • Voeg de boter in vlokjes toe en kneed nog 3 min op lage snelheid.
  • Verhoog de snelheid een beetje en laat het deeg nu 6 - 9 min kneden.
  • Haal het deeg uit de kom en laat het 20 min rusten onder een handdoek.
  • Vet je handen lichtjes in en maak een mooie bal van het deeg. Leg de deegbal in een licht ingevette kom en dek af met de douchemuts.
  • Laat het deeg rijzen tot het in volume verdubbeld is. Reken gerust op 1u.
  • Druk de lucht uit het deeg en bol het deeg opieuw op. Dek af met een handdoek en laat het deeg 20 min rusten.
  • Druk het deeg plat uit tot een rechthoek. Vouw de linkerkant naar het midden en druk goed aan. Vouw de rechterkant daaroverheen.
  • Rol het deeg strak op en leg het in een licht ingevette broodvorm, met de naad naar beneden.
  • Dek de vorm af met de douchemuts en laat het brood nogmaals 1u rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
  • Verwarm de oven voor op 220°C. 
    Foto Cathy Van de Moortele
  • Score je brood vanboven in met een scherp mesje (lame). Dek opnieuw af en laat het brood nog even rijzen, tot de oven warm is.
  • Bak het brood goudbruin in 45 min.
  • Haal het brood meteen na het bakken uit de bakvorm en laat het volledig afkoelen op een taartrooster.
TIP:

Maak twee broodjes van dit deeg en bak ze iets minder lang. Je broodjes blijven langer vers en je hebt kleinere boterhammetjes.

Reacties