Pici uit Toscane

Deze handgerolde spaghetti wordt heel vaak gegeten in Toscane. Het oorspronkelijke recept spreekt over water en bloem, niets meer. Sommige "mama's" voegen er ook al eieren aan toe, maar destijds was daar geen sprake van. Pici werden namelijk gemaakt in tijd van armoe en dan was er niet veel meer te verkrijgen dan water en bloem. Verrijkt met een lekkere tomatensaus of met verkruimelde croûtons die gebakken worden in lookolie, is dit een eenvoudig maar smakelijk pastagerecht.

Wat hebben we nodig:
  • 750 gr Di Cecco pastabloem "00"
  • 1 eetlepel olie
  • een snuifje zout
  • 140 ml water
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de bloem in een kom.
  • Voeg de olie en het zout toe en meng.
  • Besprenkel de bloem met water en kneed tot een homogeen deeg.
  • Mogelijks heb je niet al het water nodig. Het deeg mag niet te droog, maar ook niet te nat zijn.
  • Plat het deeg af tot een schijf, wikkel die in plastic folie en laat ze 30 min rusten in de koelkast.
  • Verdeel het deeg in twee helften.
  • Rol het pastadeeg goed uit tot een hele dunne pannenkoek en snij die in gelijke repen.
  • Olie je handen een beetje in en neem een reep pastadeeg in je handen.
  • Rol die tussen je handen uit tot een lange "koord".
  • Leg de pici te drogen op een met bloem bestrooide keukenhanddoek.
  • Kook de pici al dente in ruim, gezouten water. Ze zijn klaar als ze komen bovendrijven.
  • Warm je saus op, schep de pici er door en geef er Parmezaanse kaas bij.
TIP:

Zorg dat je saus al klaar is, voor je de pici gaat koken. Pici moet je meteen opeten, je kan ze niet bewaren.
Bolognaisesaus of amatriciana gaan heel goed samen met deze dikke spaghetti.
Pici kunnen heel lang zijn! Laat ze voorzichtig in het kookwater glijden en kook ze niet te gaar, zodat ze niet breken.
Pici zijn - in tegenstelling tot spaghetti - niet gelijk van vorm. Ze kunnen hier en daar wat dikker of dunner zijn, naargelang je ze uitgerold hebt. Maar dat is net de charme van deze zelfgerolde pici.
Probeer gerust pici te maken van het standaard easy peasy pasta deeg, met eieren. Niet verklappen aan de Italiaanse nonna's.
Je kan de pici ook op je werkblad rollen. Zorg er dan voor, je werkblad niet teveel te bebloemen, want het deeg moet wat "plakken" om het te kunnen rollen, anders heb je geen weerstand genoeg.

Reacties