Roggeverdommeke

Foto Cathy Van de Moortele
Het horen van de naam alleen al, is boeiend genoeg om aan dit lekkere brood te beginnen. Boordevol abrikozen en rozijnen en met heerlijk roggemeel, is dit brood een ware traktatie. Er moet gewoon echte boter op en misschien, heel misschien wat zachte serranoham.

Wat hebben we nodig:
  • 100 gr gedroogde abrikozen, gesnipperd
  • 100 gr rozijnen
  • 120 ml koud water
  • 15 gr verse gist
  • 100 gr roggemeel
  • 100 gr tarwebloem
  • 7 gr zout
  • 3 gr kristalsuiker
  • 35 gr boter, in vlokjes, op kamertemperatuur
  • extra bloem
Hoe gaan we te werk:
  • Week de abrikozensnippers en rozijnen in heet water gedurende 30 min. Spoel ze af en dep ze goed droog.
  • Los de gist op in het water en laat het papje even staan.
  • Doe het roggemeel en de tarwebloem in de kom van de Kenwood en maak een kuiltje in het midden.
  • Giet het gistpapje in het kuiltje en roer alles door elkaar met een houten lepel.
  • Meng de bloem gedurende 1 min met de kneedhaak.
  • Voeg het zout en de suiker toe en meng 2 min.
  • Verdeel de vlokjes boter over het deeg en kneed het deeg 15 - 20 min.
  • Als het deeg na 10 min nog te plakkerig is, voeg dan een klein beetje tarwebloem toe.
  • Laat het deeg 30 min rusten in de kom onder een vochtige doek. 
  • Stort het deeg op een licht ingevet werkvlak en rol het uit tot een rechthoek.
  • Verdeel de helft van het gedroogd fruit over het deeg.
  • Vouw de ene kant naar het midden en vouw de andere kant er dan overheen.
  • Rol het deeg opnieuw uit en strooi de rest van het gedroogd fruit over het deeg. 
  • Vouw opnieuw de ene kant naar het midden en de andere kant er overheen.
  • Bol het deeg op.
  • Wikkel het deeg in een licht bebloemde handdoek en laat het 20 min rijzen.
  • Bol het deeg opnieuw op, druk de bovenzijde in roggemeel en leg de deegbal op de bakplaat.
  • Dek af met een licht vochtige handdoek en laat het deeg nog 40 - 50 min rijzen op een warme plaats.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bak het roggeverdommeke 35 - 40 min. 
  • Laat het broodje afkoelen op een rooster.
TIP:

Ik koop mijn gedroogd fruit bij de Turkse winkel in de Sleepstraat in Gent. Je kan ook gedroogde vijgen snipperen of dadels.
Overweeg eens om wat gepelde hazelnoten door het deeg te doen. Kan alleen maar nog meer smaak geven.

Reacties