Knapperige pistolets

Op zondag een vers pistoleetje met echte boter, kopje koffie erbij. Zalig toch? We hebben hier geen goeie bakker in ons dorp. Maar hij verkoopt wel verse gist en bloem.. Meaning..

Wat hebben we nodig:
  • 450 gr tarwebloem
  • 40 gr verse gist
  • 250 ml water, lauwwarm
  • 8 gr zout
  • 30 gr ijskoude boter, in stukjes gesneden
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de bloem in de kom van de Kenwood.
  • Breek de gist in het water en laat het papje even staan.
  • Maak een kuiltje in de bloem en giet daar het gistpapje in.
  • Meng alles door elkaar met een houten lepel en meng dan 1 min met de kneedhaak.
  • Voeg het zout toe en meng nogmaals 1 min.
  • Verdeel de boter over het deeg en meng nogmaals 1 min.
  • Kneed het deeg 6 - 9 min op een iets hogere snelheid, tot de deegbal loslaat van de kom.
  • Leg de deegbal in een licht ingevette kom en dek af. Laat het deeg 15 min rusten.
  • Duw de lucht uit het deeg, dek opnieuw af en laat 20 min rusten.
  • Verdeel het deeg in 15 balletjes van 50 gr en bol ze op.
  • Leg de balletjes deeg op een bakplaat, dek ze af en laat ze 30 min rusten.
  • Verwarm de oven voor op 240°C.
  • Kerf de pistoleetjes bovenaan in met een scherp mesje (lame). Dek ze opnieuw af en laat ze nog 15 min rijzen.
  • Bak de broodjes 15 min in de hete oven. Draai de plaat halverwege, zodat ze langs alle zijden mooi gekleurd zijn.
  • Laat de pistolets afkoelen op een rooster.
TIP:

Maak boterpistolets van dit recept, door na de tweede rijsbeurt, in elke pistolet 15 gr ijskoude boter te duwen. Laat ze verder rijzen en volg het recept. Boterpistolets zijn minder krokant en eerder zacht.

Reacties

Anoniem zei…
doe zo verder wow
Unknown zei…
Moet er geen stoom voor en na om ze luchtig krokant te krijgen
Unknown zei…
Kan je het deeg ook de avond ervoor maken en dan s'morgens nog juist afbakken
Hey
Dat zou inderdaad moeten lukken, maar ik heb het zelf nog niet geprobeerd. Je zou ze ook deels kunnen bakken en dan kort afbakken de volgende ochtend.
Unknown zei…
hallo de bovenkant is goed maar onderkant is heen hard, heb ze gebakken op bakpapier
Hey
Zet je de pistolets misschien te laag in de oven?