Beurre Blanc

Een klassieker onder de sauzen. Heerlijk bij vis, pasta, zeevruchten, asperges, .. Niet zo moeilijk om te maken.

Wat hebben we nodig:
  • 200 ml witte wijn
  • 100 ml (cider)azijn
  • 200 ml water
  • 2 sjalotten, gepeld en grof gehakt
  • 2 tenen look, gepeld en geplet
  • enkele takjes verse thijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 10 peperbollen
  • 60 ml reductie voor beurre blanc
  • een scheutje room
  • 150 gr ijskoude boter, in blokjes gesneden
  • peper en zout
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de wijn met de azijn en het water in een steelpannetje.
  • Voeg de sjalotten, look, thijm, laurier en peperbollen toe.
  • Breng deze mengeling aan de kook en laat het inkoken tot je 1/3 van de hoeveelheid overhoudt.
  • Zeef deze reductie en laat ze afkoelen.
  • Dit is de basis voor je beurre blanc.
  • Neem een verse steelpan.
  • Meng 60 ml van de reductie die je gemaakt hebt, met de room.
  • Breng het mengsel kort aan de kook en zet het vuur dan zachter.
  • Voeg de klontjes boter stukje voor stukje toe en laat ze smelten in de reductie.
  • Voeg pas nieuwe boter toe als het vorige stukje opgenomen is.
  • Kruid de beurre blanc met witte peper en zout. 
  • De saus moet fluweelzacht en glanzend zijn. 
  • Laat de saus niet meer koken.
TIP:

Vries de rest van de reductie in voor een volgende botersaus.

Reacties