Russische vleespasteitjes

Foto Cathy Van de Moortele
De naam is te moeilijk om uit te spreken: pirozhki. Deze pasteitjes worden gevuld met rul gebakken gehakt en gebakken in de oven of gefrituurd. 

Wat hebben we nodig:
  • 15 gr verse gist
  • 50 ml water, lauwwarm
  • 240 ml melk
  • 120 gr boter, ongezouten
  • 5 gr zout
  • 10 gr kristalsuiker
  • 1 ei + 2 eierdooiers
  • 700 gr tarwebloem
  • 1 ei, losgeklopt
  • klontje boter
  • 500 gr gehakt
  • 1/2 witte kool, geschaafd
  • 1 grote ui, gepeld en fijngesnipperd
  • peper en zout
  • scheutje Worcestershire saus
  • 1 eetlepel mosterd
Hoe gaan we te werk:
  • Breek de gist in het water en laat het papje even staan.
  • Maak de melk lauwwarm en laat de boter er in smelten.
  • Roer dit mengsel door het gistpapje.
  • Voeg het zout, de suiker, het ei en de dooiers toe en meng goed.
  • Voeg beetje per beetje de bloem toe tot je een soepel en zacht deeg bekomt. Mogelijks heb je niet al de bloem nodig.
  • Stort het deeg op een licht bebloemd werkvlak en kneed het goed door.
  • Leg de deegbal in een licht ingevette kom en dek die af.
  • Laat het deeg 1 1/2u rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
  • Het deeg zal heel mooi rijzen en fluweelzacht zijn.
  • Maak ondertussen de vulling klaar. Bak het gehakt rul in wat vetstof en maal het fijn in de foodprocessor als je dat liever hebt.
  • In dezelfde pan laat je de ui fruiten met de gesnipperde kool. Mix de groentjes ook fijn. 
  • Meng de groentjes door het vlees en kruid af met peper en zout, Worcestershire saus en mosterd.
  • Laat de vulling afkoelen.
  • Duw de lucht uit het deeg en verdeel het deeg in 48 balletjes van 25 gr.
  • Rol elk deegballetje met de deegrol dun uit tot een ovaal.
  • Leg op elk lapje deeg een volle eetlepel vulling en vouw de pirozhki dicht.
  • Druk de naden goed dicht, zodat de vulling niet naar buiten komt tijdens het bakken.
  • Leg de pasteitjes op een ingevet bakblik, met de naad naar beneden. Dek ze af en laat ze nog 40 min rijzen of tot ze in volume verdubbeld zijn.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Doreer elk pasteitje met het losgeklopte ei.
  • Bak de pasteitjes goudbruin in 20 min.
TIP:

Je kan de pasteitjes warm of koud eten. Vries ze in en hou ze achter de hand voor onverwachts bezoek. Even opwarmen in de oven en je hebt een lekkere hap.
Voeg wat fijne brunoise van wortel of hardgekookt ei toe aan de vulling.
Je kan pirozhki een beetje vergelijken met Argentijnse empanada's of Italiaanse panzerotti.
Piroshki kan je ook frituren.

Reacties