Suikerbrood

Foto Cathy Van de Moortele
Ik weet niet waar het vandaan komt, maar Lana is gek op suikerbrood met goeie boter en ... salami. Tja, niets aan te doen. Ze vindt het de perfecte combinatie.

Wat hebben we nodig:
  • 45 gr verse gist
  • 190 ml melk, lauwwarm
  • 500 gr tarwebloem
  • 1 ei
  • 10 gr zout
  • 30 gr kristalsuiker
  • 125 gr boter, op kamertemperatuur
  • 1 ei, losgeklopt
  • 250 gr parelsuiker
  • 1 ei, losgeklopt
  • 50 gr parelsuiker voor de decoratie
Hoe gaan we te werk:
  • Breek de gist in de melk en roer het papje glad. Dek het af en laat het papje schuimig worden.
  • Doe de bloem in de kom van de Kenwood.
  • Voeg het gistpapje en het ei toe. Meng 1 min op lage snelheid.
  • Voeg het zout en de kristalsuiker toe en meng 1 min op lage snelheid.
  • Voeg de boter toe.
  • Kneed het deeg nu 10 min op lage snelheid.
  • Haal het deeg uit de kom en bol het op. Laat het deeg 20 min rusten onder een handdoek.
  • Duw de lucht uit het deeg, snij er 300 gr af en bol dat deel op.
  • Meng de parelsuiker onder de rest van het deeg. Rol daarvoor het deeg uit tot een rechthoek, die je bestrooit met de suiker. Vouw de rechterkant naar binnen en vouw er dan de linkerkant overheen. Rol nogmaals uit en vouw opnieuw dicht.
  • Bol het suikerdeeg mooi op. Dek af met een handdoek en laat15 min rusten.
  • Rol het eerste deeg (zonder parelsuiker) uit tot een grote cirkel.
  • Leg op de cirkel deeg het suikerdeeg. Omwikkel dit suikerdeeg met de onderste lap.
  • Leg het 
  • brood met de naad naar beneden op een licht ingevette bakplaat of bakvorm.
  • Dek het brood af met een handdoek en laat het 30 - 45 min rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Bestrijk het brood met het losgeklopte ei.
  • Met een scherp mesje (lame) maak je een cirkeltje met een doorsnede van 5 cm op het brood. Duw hierin de overgebleven parelsuiker in een cirkel.
  • Dek het brood weer af en laat het nog 20 min verder rijzen.
  • Bak het suikerbrood 30 min.
  • Laat het brood afkoelen op een rooster.
TIP:

Gebruik aluminium wegwerpvormen om je broden in te bakken. Uitgelopen suiker kan namelijk je bakplaat aantasten en laat zich moeilijk verwijderen.
Als je een klassieke broodvorm gebruikt, was hem dan na gebruik meteen af, om restjes aangekoekte suiker weg te krijgen.
Je kan ook bloem voor luxe brood gebruiken ipv tarwebloem.

Reacties