Vanillepudding

Foto Cathy Van de Moortele
Heel eenvoudig en very basic: vanillepudding. Je hebt altijd prijs met dit dessert. Iedereen moet toch ooit eens pudding maken... voor als de kinderen uit school komen, als toetje, met speculoosjes erin,..
P.S. Mannen zijn hier gek op.

Wat hebben we nodig:
  • 1 liter (volle) melk
  • 4 eetlepels kristalsuiker of een equivalent aan zoetstof
  • 2 zakjes vanillesuiker (optioneel)
  • 100 gr vanillebloem (Imperial)
Hoe gaan we te werk:
  • Giet 750 ml van de melk in een microgolfkom.
  • Voeg de suiker en de vanillesuiker toe en breng de melk aan de kook.
  • Meng de overblijvende 250 ml melk met de vanillebloem. Ik gebruik hiervoor de Tupperware shaker. Schud goed, zodat je geen klontertjes, maar een glad papje hebt.
  • Voeg de mix toe aan de kokende melk en meng goed met een garde.
  • Als de pudding nog niet dik genoeg is, laat hem dan nog even verder warmen in de microgolf.
  • Giet de pudding in 4 potjes, laat even afkoelen en geniet!
TIP:

Voor ouderwetse "crèmepap met koekskes" (koekepap): breek enkele speculoosjes in de kommetjes en giet er de hete pudding over.
Voor chocoladepudding laat je de vanille weg en voeg je 2 eetlepels pure cacao toe aan de vanillebloem. Je kan uiteraard ook een doos Imperial chocoladepudding kopen.
Maak je pudding rijker door er nog wat halfopgeklopte slagroom onder te spatelen.
Ik ben geen voorstander van bakken met zoetstof. In bereidingen die niet in de oven moeten, durf ik het wel proberen. Voor pudding kan je gerust zoetstof gebruiken. Kook ze niet mee, of ze wordt bitter. Voeg de zoetstof pas op het einde toe aan je bereiding.
En wil je helemaal all the way gaan? Vervang de vanillesuiker dan door het merg van een vanillestokje. Laat de opengesneden vanillestok meekoken met de melk.

Reacties